Bilforhandlere sælger meget, men tjener lidt
Vi har ikke set den fulde effekt af bilisternes skifte fra store til små biler, påpeger Deloitte i ny analyse af bilforhandlerne.
- Den udvikling er uholdbar rent økonomisk, siger partner Lars B. Nielsen fra Deloitte og fortsætter:
- Der er i øjeblikket ingen sammenhæng mellem, hvor mange biler forhandlerne sæl-ger og hvad de tjener. Der er noget galt, når forhandlerne skærer i omkostningerne og sælger mere, men tjener mindre, siger han.
Deloitte har netop offentliggjort en 24 sider lang "analyse af bilforhandlernes økono-mi".
De seneste cirka fem år har forbrugerne i stigende grad fravalgt de store biler til for-del for de små til under 100.000 kroner. Salget af de såkaldte mikrobiler er steget med cirka ti procentpoint. Men forhandlerne tjener mellem 1500 og 3000 kroner på dem.
- Som bilforhandler er der begrænset salg af ekstraudstyr i de små biler. Forhandle-ren kan i bedste fald sælge et par måtter og håbe på at sælge en finansiering for at øge indtjeningen på det samlede salg, siger Lars B. Nielsen.
Men selv om bilforhandlerne i samme periode har skåret de unødvendige udgifter fra, slår det stigende salg ikke igennem på, hvor meget forhandlerne tjener.
Og der er ingen tændte forlygter i sigte for enden af tunnelen. For når de små biler skal på værksted, er der kun få penge at tjene på efterarbejdet.
- Vi har ikke set den fulde effekt af bilisternes skifte fra store til små biler, for de små biler er ikke for alvor kommet på værksted endnu. Det bør man forholde sig til nu, for den nuværende udvikling ser ud til at fortsætte. Enten skal bilforhandleren til at tjene flere penge på de små biler eller reducere i de faste omkostninger. Ellers er der risiko for, at vi på sigt begynder at se bilforhandlere bukke under og være nødsaget til at lukke forretningen, advarer Lars B. Nielsen.
Store regionale forskelle i indtjening
De syddanske bilforhandlere klarer sig næsten dobbelt så godt som deres køben-havnske kolleger og konkurrenter, hvis man ser på det gennemsnitlige resultat per forhandler. Det fremgår af Deloittes nye analyse af økonomien hos 775 bilforhandlere fordelt over hele landet.
- Nogle af de faktorer, som har indflydelse på de regionale forskelle er, hvorvidt der er alternative transportmuligheder, eller der er behov for mere end én bil i husstan-den. Uden for Storkøbenhavn er det ofte nødvendigt med en pendlerbil udover fami-liens primære bil, og samtidig er omkostningsniveauet for en bilforhandler betydeligt mindre uden for hovedstaden, siger Deloittes brancheekspert Lars B. Nielsen.
Det gælder især i hovedstaden, hvor det gennemsnitligt er cirka 4,5 millioner kroner dyrere at være bilforhandler end i Nordjylland. Højere løn, dyrere husleje og kort af-stand til konkurrenterne er en af forklaringerne på, at der klinger færre kroner hos hovedstadens forhandlere.
Men selvom danskerne i stigende grad vælger at købe små biler, hvilket presser ind-tjeningen, så har bilforhandlerne i Nordjylland og Midtjylland alligevel haft held med at tjene så mange penge på salget, at de nu er på samme niveau som før finanskri-sen. I Syddanmark har forhandlerne i hele perioden været bedst til at tjene penge, og det er nok en kombination af jysk købmandsskab og den geografiske placering. Der er flest indregistrerede biler per forhandler i Syddanmark, og det har selvfølgelig en betydning, oplyser Lars B. Nielsen.