Viden om plastreparationer
AutoBranchens VidenCenter har formidlet nyheder og indsamlet brugererfaringer på tre seminarer rundt i landet.
Grunden til, at der er sat fokus på plastreparationer, er, at der både er kofangere, som må og kan repareres visse steder, men også nogle, som på grund af sikkerhed slet ikke må repareres. Det er vigtigt at vide, før man begynder at reparere. Der findes flere forskelli9ge plastreparationsmetoder, blandt andet svejsning og limning. På seminaret blev der orienteret om, hvad der kan og ikke kan repareres, og hvad risikoen er, hvis der repareres forkert. AutoBranchens VidenCenter har etableret en uddannelse og en KS2000 Plast certificering, hvor dette også indgår. Den bliver hæftet på FAIs eksisterende KS2000, og det sker til foråret 2014.
Seminarerne har derfor også givet input til denne uddannelse fra deltagerne, hvoraf mange allerede har gjort sig nogle erfaringer med plastreparationer.
Beregningsmodel
Der var stor debatlyst på seminarerne, ikke mindst om økonomien i at reparere plast. Hvornår kan det betale sig at reparere i forhold til at udskifte med nyt? Her er en beregningsmodel på vej, så det bliver muligt helt præcis at regne ud, hvor meget det vil kunne betale sig at reparere for. Både med hensyn til materialeforbrug og arbejdstid. Det vil blive en model, som alle vil kunne være tilfreds med, lovede John Milton.
Forholdene i Sverige blev også nævn. Her er det sådan, at man kan få dækket reparation af en plastkofanger op til 100 procent af dens nyværdi. Hvis den ikke kan repareres, skal det dokumenteres på skrift og med billede, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Hvis man ikke kan det, koster det mange penge i miljøafgift at bortskaffe den.
En sådan ordning findes ikke i Danmark, men det er en ordning, der ifølge John Milton bør arbejdes hen imod.
Rigtige materialer
Morten Fasmer gennemgik, hvad der findes af materialer og værktøj til plastreparationer, samt hvor og hvornår det forskellige skal benyttes, da det er særdeles vigtigt at benytte det i den rigtige rækkefølge trin for trin. Der er også sikkerhedsmæssige begrænsninger i, hvad der må repareres. 3M leverer komplette systemer i en "køreklar" kasse, og Morten Fasmer tilbyder desuden at komme ud på værkstederne og demonstrere, hvordan det anvendes.