Erhvervstalent: Biler interesserer mig slet ikke
Alligevel er den biløkonomuddannede Ahmet Günes kommet langt inden for bilbranchen - og tilmed hædret som et af Danmarks 100 største erhvervstalenter.
- Lyden af bilmotorer og fælgenes størrelse interesserer mig overhovedet ikke. Jeg valgte at gå ind i bilbranchen, fordi den er meget spændende og udfordrende, siger han.
Ahmet Günes er opvokset i Aarhus hos forældrene af tyrkisk oprindelse sammen med hans fire søskende, hvor Ahmet Günes er den midterste. I folkeskoletiden brugte han mere tid på slåskampe og anden ballade end at forbedre sine evner. Derfor besluttede han som 15-årig at lave en plan for, hvad han skulle nå, inden han blev 30 år.
- Jeg skulle gennemføre gymnasiet, være i militæret i fire år, uddanne mig til politibetjent og som 30-årig skulle jeg så være politidirektør. En uge efter jeg havde lagt planen fandt jeg ud af, at jeg er farveblind, og så røg hele den plan. Derfra har jeg lært, at lange planer holder ikke. Desuden er de med til at gøre, at man overser muligheder, hvis man er for fokuseret på ét mål langt ude i fremtiden, mener Ahmet Günes.
Skal være pro-aktive
I stedet blev det hos bilforhandleren Aunsbjerg.com i Kolding, at han kunne bruge tid på det, han i dag brænder for - nemlig udvikling, innovation og marketing. Her fik han ændret kundetilfredsheden fra at være i bund til en position blandt de bedste i Danmark. Det er dog ikke kun Aunsbjergs kunder, der har fået øjnene op for, hvad den storsmilende, biløkonomuddannede århusianer kan. Også Berlingske har spottet talentet og kåret ham til at være blandt de 100 største erhvervstalenter i 2012, hvor han blev fremhævet for sine evner inden for marketing og innovation.
Siden han forlod Aunsbjerg i 2012, har han fortsat haft fingeren på pulsen med konsulentarbejde for bilforhandlere og leverandører, som han har hjulpet med sine evner. Hans råd til den danske autobranche er simpelt:
- Jeg synes, de skal være mere pro-aktive. Mange reagerer først med nye tiltag, når de nærmest har kniven for struben. Det er vigtigt at hoppe en tur op i helikopteren en gang imellem og se, hvad sker der omkring en og reagere på det hurtigt. Og vigtigst af alt så skal man tale med sine kunder, for de ved, hvad din virksomhed kan gøre bedre, siger Ahmet Günes.
- Eksempelvis hos Aunsbjerg forudså vi i 2009, at vi ville få problemer med downsizing og deraf manglende loyalitet hos kunderne. Derfor talte vi med kunderne for at finde ud af, hvordan vi kunne holde fast i dem. Det vigtigste for dem er sikkerhed for, at bilen virker, og at regningen ikke pludselig er enorm. Derfor lavede vi et nyt koncept med serviceaftaler og mulighed for tillægsydelser, såsom at de kunne låne en 7-personers bil eller varevogn, når behovet var til det, og derigennem fastholdt vi folk og fik tilmed gladere kunder, forklarer Ahmet Günes.
Vil ikke misse noget
I dag er der mange mennesker og projekter, der hele tiden river og flår Ahmet Günes væk fra sofaen hjemme i Tilst. Han kører talentprogrammer med flere store, danske virksomheder, holder foredrag og yder konsulentarbejde blandt andet for bilforhandlere.
- Hvis jeg vælger sofaen over et interessant arrangement, så føler jeg, at jeg går glip af noget. Derfor vinder sofaen også meget sjældent, siger Ahmet Günes.
Det betyder, at han arbejder mere end de fleste. Alligevel skal der også være til tid de to andre ting, der betyder mere for ham end karrieren. Familien og hans sundhed. Hans forældre har han tæt på sig i huset, han deler med dem. Sundheden bygges op i løbeskoene, som han egentlig ikke kan lide, og 17. november presser han også lige sit første maraton ind i en kalender, der ellers er så fyldt, at han dårligt kan huske, hvad han skal i morgen.
Tror ikke på talent
Trods den travle hverdag virker der til at være nok af ideer bag det venlige og energiske ydre, der møder en med en smittende energi.
- Jeg får faktisk de fleste ideer, når jeg skal til at sove, og har derfor også altid noget at notere ideerne på ved min side. Jeg tror ikke på, at nogle har større talent end andre. Det handler om at bruge tid på at blive god, siger Ahmet Günes, der nu har kastet sig over at lære at spille guitar.
Imens fortsætter han med sine mange projekter, der natten inden Motor-magasinets besøg havde holdt ham vågen den halve nat for at kommunikere med en kunde på den anden side af kloden.
- Den røde tråd i min passion er udvikling, og jeg tror mere på, at det handler om at finde ens "sweet spot" og arbejde hårdt for at få det til at lykkes, siger Ahmet Günes, der har fundet sin rette plads, og det nyder han. Det afslører hans store smil.