23948sdkhjf

Første førerløse bil kører i Danmark

For første gang nogensinde får en førerløs bil lov til at køre på offentlig dansk vej. Premieren finder sted tirsdag den 5. november i Kolding.
I forbindelse med konferencen Kortdage 2013 i Kolding vil et hold forskere fra Vislab ved universitetet i Parma tirsdag 5. november for første gang nogensinde demonstrere en førerløs bil på offentlig dansk vej. Geoforum Danmark, som arrangerer Kortdage 2013 for 700 specialister inden for geodata , har indhentet en særlig tilladelse fra politiet, for at den førerløse Hyundai Sonata overhovedet må køre på offentlig dansk vej, da den af gode grunde endnu ikke er typegodkendt.

Bilen sættes i gang omkring kl. 13.15 ved Koldinghus og skal efter planen være fremme 10-20 minutter senere ved Comwell konferencecenter, hvor der afholdes Kortdage 2013 med 700 deltagere.

- Førerløse biler på danske veje kan blive virkelighed om måske 15-20 år, fordi de blandt andet vurderes at være mere sikre at køre i, kan spare på brændstoffet og afhjælpe trængselsproblemer i trafikken, siger Bo Grave fra Geoforum Danmark.

Unødvendigt bilejerskab

Han peger på, at førerløse biler kan vende totalt op og ned på vores måde at anvende biler på:

- Teknologien er ekstremt interessant, fordi førerløse biler har potentiale til at ændre vores transportvaner radikalt, siger Bo Grave. Eksempelvis forestiller han sig, at en førerløs bil i princippet selv kan hente og bringe og børn fra skole og fritidsaktiviteter, uden at en voksen følger med. Det vil være muligt at arbejde, læse eller sove i bilen, ligesom man kender det fra togture. Og hvem siger, at man over overhovedet behøver at eje sin egen bil, hvis man i stedet kan bestille en førerløs bil til de tidspunkter, hvor man har brug for at blive transporteret?

Danske kortdata ideelle

Den førerløse Hyuandai Sonata styres ved hjælp af præcise geografiske data, en GPS, en række kameraer og en computer til at koordinere det hele. Bilen starter og stopper af sig selv og regulerer selv sin sikkerhedsafstand til andre biler og sin hastighed efter de gældende hastighedsbegrænsninger, som er kodet ind på bilens kortgrundlag.

Af sikkerhedsmæssige grunde vil der sidde en forsker fra Vislab på førersædet, som kan gribe rat og pedaler, hvis der skulle opstå problemer. Det forventer arrangørerne dog ikke bliver aktuelt.

- I Danmark har vi et rigtigt godt geografisk kortgrundlag, som er en forudsætning for at en førerløs bil kan køre på de danske veje. Og de fleste kortdata er tilmed blevet gratis at anvende takket være aftalen om frie grunddata. Det giver os et godt afsæt for at indføre førerløse biler i Danmark, forklarer Jesper Kilsmark fra Geoforum Danmark, som har kontakten til det italienske forskerteam, som står bag den førerløse bil.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143