23948sdkhjf

Dobbelt-jubilæum hos fynsk bilhus

Meget er sket, siden Bilhuset Ronald Carlsen åbnede porten for første gang. Det skete i 1963, og det er ligeledes 50 år siden, at stifterens søn og nuværende indehaver, Michael Carlsen, kom til verden.
Den 8. november holder Bilhuset Ronald Carlsen 50 års jubilæum. Det gør den nuværende indehaver Michael Carlsen, søn af stifteren, også. Dermed er der masser at fejre på Svendborgvej i Odense, selv om hele historien startede i forstaden Næsby.

Firmaet blev startet op på Egestubben 8 i Næsby i efteråret 1963 af hans forældre, Ronald og Sonja Carlsen. Dog under et andet navn, nemlig All Auto Service, der senere blev ændret til Næsby Auto. De første par år blev der lavet brugte biler og reparationer for Falck blev udført om natten. Det første mærke, som firmaet blev autoriseret forhandler af, var hollandske DAF, men det var der ikke det store salg, hvorfor Audi blev taget ind i stedet og var en succes i mange år. De kom dog lidt i klemme i 1975, da en der kom en større Audi-forhandler i Odense efter SMC’s overtagelse. Derfor blev de tyske biler skifte ud med franske fra Peugeot.

Svært adresseflyt

I 1980 flyttede firmaet fra Egestubben i Næsby til Svendborgvej i Odense S og skiftede navn til Bilhuset Ronald Carlsen. Derudover fik de igen tyske biler, da Opel rykkede ind og blev solgt side om side med Peugeot.

- Vi fik fire gange mere plads, men det var svært i starten af 80’erne. Vi havde eksempelvis budgetteret med en 12 procents lån i den nye forretning, men det endte med et lån på 25 procent i rente. Der levede vi lidt på smalkost og alle måtte trække et stort læs, siger Michael Carlsen.

- Derfor var det fint, at vi både havde Opel og Peugeot i forretningen, selv om det var en sjældenhed dengang. Opel havde ikke lyst til at dele forretningen med et mindre mærke som Peugeot, siger han.

Han startede selv på værkstedet i familieforetagendet i 1985, efter at taget en mekanikeruddannelse hos Fiat og været en tur forbi militæret. Siden 1986 har han dog haft sin daglige gang på den øverste etage i bilhuset, hvor salgsafdelingen hører hjemme, og i 2003 overtog han sammen med sin hustru Tina ejerskabet fra sine forældre.

Idioti blev godt

I 1990 var Peugeot så fremadstormende, at der blev taget en beslutning, som mange nok ikke ville have taget dengang: Opel blev droppet, og der blev kun satset på det franske mærke.

- Peugeot var stadig et lille mærke dengang med en markedsandel på kun fire procent mod Opels 12. Derfor har mange nok tænkt, at det var da en idiotisk beslutning. Midt i halvfemserne overhalede Peugeot Opel i markedsandele, fordi kvaliteten på bilerne var steget, og Peugeots ry var blevet bedre. Vi var glade for valget fra starten, og har været det lige siden, siger Michael Carlsen.

I dag er det blevet mere acceptabelt at have flere mærker i forretningen, men der er stadig kun Peugeot at finde i forretningen ved motorvejsafkørsel 50 på den fynske motorvej.

- Det er en udfordring at få forretningen til at køre med bare ét mærke. Det kan være svært, især med det stigende salg af små biler. Derfor er det heller ikke fremmed for os måske at skulle have flere mærker ind. Men det er klart en fordel for os, at vi er etableret og ikke eksempelvis lige har bygget et nyt bilhus. Bilbranchen er hele tiden i udvikling, og det bliver aldrig en sovepude, siger Michael Carlsen.

Et hjerte for motorsport

Racing er synonym med Bilhuset Ronald Carlsen. Både Michael Carlsen og hans far Ronald Carlsen har denne hobby, så når der ikke blev tænkt på at styre bilhuset, der i dag har 45 ansatte, så har fritidsaktiviteterne også altid handlet om biler. Michael Carlsen har kørt go-kart, siden han var ti år gammel, og det kastede to europamesterskab af sig. Fra årtusindskiftet fyldte DTC meget i hans liv, hvor det blev til to mesterskaber. At kombinere en semiprofessionel racerkarriere med at være indehaver af et bilhus kræver sit.

- Det har fyldt meget, og især krævet noget på hjemmefronten. Jeg har altid forsøgt at kombinere jobbet med motorløbene, og har mødt en masse kunder og kontakter i motorsporten. Selv om jeg har med biler at gøre til hverdag, og motorløb er stressende, så er det alligevel afstressende for mig, siger Michael Carlsen, der stadig kører motorløb, når han har mulighed for det.

Svært at være efterfølger

Der skete meget tilbage i 1963. Udover at Ronald og Sonja Carlsen grundlagde bilhuset, kom også den nuværende indehaver, Michael Carlsen, til verden og fylder ligesom bilhuset 50 år. Han har derfor kendt til hverdagen i bilforretningen i hele sit liv. Alligevel var overtagelsen i 2003 en udfordring.

- Det er ikke altid nemt at være anden generation. Det kræver måske mere arbejde, end hvis man var startet op for sig selv, fordi man skal bevise sit værd overfor de ansatte. Jeg vidste, hvad jeg gik ind til, men det var alligevel en svær beslutning, for det er mere end et fuldtidsjob. Det handler om at være nærværende og til stede, så de ansatte føler, at de altid kan komme til dig, siger Michael Carlsen.

Han har sammen med sine ansatte bevist, at de kan sælge franske biler. De er blevet årets Peugeot-forhandler flere gange, og Michael Carlsen betegner bilhuset som blandt de tre største Peugeot-forhandlere de sidste ti år. Årligt sælger de 1500 biler, hvoraf de 600 er nye Peugeoter, og 900 er brugte biler.

Michael Carlsen har været sammen med sin hustru Tina i 20 år. Hun har sin daglige gang i bogholderiet i underetagen af bilhuset. Børnene på 15 og 18 år har ikke udtrykt ønske om at komme ind i familiens livsværk. Og det var da heller ikke som udgangspunkt planen, at både Michael og Tina Carlsen skulle gå side om side til hverdag.

- Jeg har altid sagt, at jeg aldrig skulle have min kone med på arbejde. Men det har jeg alligevel fået, griner Michael Carlsen.

Den 8. november har familien drevet Bilhuset Ronald Carlsen i 50 år, og anden generation har ingen planer om at stoppe foreløbig.

- Jeg bliver ved, så længe det er sjovt, og det er stadig sjovt. Det er drivkraften bag det hele, og jeg skal have hjertet med. Jeg kan heller ikke sælge et bilmærke, som jeg ikke selv kan lide, siger Michael Carlsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.058