Konservative med i regeringens skrotflertal
Venstre vil fastfryse miljøbidraget og midlertidigt nedsætte skrotpræmien til 850 kroner.
Miljøordfører Vivi Kier (K) havde ellers meldt sig på nej-siden sammen med Venstre og Dansk Folkeparti ved lovforslagets fremsættelse.
I den borgerlige lejr overvejede man en endnu lavere skrotpræmie for at undgå en forhøjelse af det årlige miljøbidrag fra 60 til 101 kroner. Det ville betyde en skrotpræmie på cirka 850 kroner.
Håndslag
- 800 kroner er for lidt i skrotpræmie. 1500 kroner er smertegrænsen for at være sikker på, at folk afleverer bilen hos en autoriseret skrothandler, siger miljøordfører Vivi Kier (K).
Hun har miljøminister Ida Aukens (SF) håndslag på, at partierne i stemmeflertallet (alle minus V og DF) indkaldes, når der atter er overskud.
- Jeg har fået en forsikring om, at regeringen ikke må inddrage et eventuelt overskud til noget helt andet, som vi har set med uindløst flaskepant, fastslår Vivi Kier. Ordningen skal forblive en hvile-i-sig-selv ordning.
V og DF imod højere afgift
Venstre og Dansk Folkeparti stemmer nej til forslaget. De ønsker det nuværende underskud afviklet ved en midlertidig sænkning af skrotpræmien, indtil underskuddet er væk, dvs. en skrotpræmie på cirka 850 kroner.
- Regeringen har sovet i timen. Det er ministerens ansvar, at der er et hul i ordningen. Det er en dårlig idé at gøre det dyrere at være dansker, så vi stemmer imod, erklærede Erling Bonnesen (V) inden tredjebehandlingen i næste uge (51).
- Der er stadig god musik i det, når man står med en gammel bil til skrotning og kan få 850 kroner plus penge fra komponenter, siger Erling Bonnesen.
Intet valgløfte
Han afviser at gisne om, hvad der vil ske med miljøbidrag og skrotpræmie, hvis Venstre vinder næste folketingsvalg om mindre end to år.
Dermed er der heller intet svar på, om miljøbidraget rulles tilbage til 60 kroner. Der udstedes kun et løfte om at lave en status til den tid.
- Vi tager stilling til den sag, der ligger på bordet lige nu, og vi giver os ikke af med alle mulige teoretiske spekulationer, for det er slet ikke aktuelt. Vi markerer bare klokkeklart, at det ikke skal være dyrere at være dansker eller bilejer, siger Erling Bonnesen.