23948sdkhjf

Kontant: Udbredte turbo-problemer

93.000 bilmotorer i Danmark kan brænde sammen efter garanti.
Populære biler som Ford Focus, Citroën Berlingo og Peugeot 407 kan uden varsel brænde sammen, afslørede DR1's forbrugermagasin Kontant tirsdag aften på tv.

En 1,6 liter dieselmotor, som en lang række bilproducenter bruger i deres biler, kan blive en dyr fornøjelse for dem, der køber den. For selv om man overholder alle service-eftersyn, så risikerer man, at motorens turbolader uden varsel brænder sammen, oplyser Kontant.

Turbohavariet sker typisk, efter at fabriksgarantien er udløbet. Tilbage står bilejerne med regningen, der beløber sig på mellem 10.000 og 50.000 kroner alt efter, hvor omfattende følgeskaderne på resten af motoren er.

Dele af motoren er nemlig lavet sådan, at sod og slam ikke kan blive fjernet ordentligt, når bilen får skiftet olie. Det betyder, at filtre over tid stopper til og forhindrer motoren i at blive ordentligt smurt. Konsekvensen er, at bilens turbolader brænder sammen. I værste fald skal hele motoren udskiftes.

Har passet godt på bilen

Flemming Djernæs, der er efterforsker ved grænsepolitiet i Padborg, er en af dem, der har skullet betale en regning på knap 16.000 kroner, da turboladeren på hans Ford Focus C-max brændte sammen i 2011.

- Jeg har passet godt på min bil, og jeg har sørget for, at den er kommet til service, så det kom noget bag på mig, at jeg pludselig stod med et rigtig alvorligt problem, siger Flemming Djernæs til forbrugerprogrammet.

Den såkaldte 1,6 liter dieselmotor sidder i biler fra Ford, Citroën, Peugeot, Volvo, Mazda, Suzuki, Mini og Fiat. Alene i Danmark er der registreret cirka 93.000 biler med den pågældende motor.

Salg af turboladere steg

Autobranchens største autogrossist FTZ bekræfter overfor Kontant, at der er tale om et generelt problem med motoren, som får turboladeren til at brænde sammen. Firmaet sælger reservedele primært til de uautoriserede, frie værksteder, og for to år siden strømmede det pludselig ind med ordrer på turboladere til 1,6 liter dieselmotoren.

- Vi oplevede en kæmpe stigning i vores salg, hvor vi faktisk gik fra at sælge 3-4 stykker om måneden til helt oppe over 30 turboladere om måneden, siger Henrik Løve, kvalitetschef.

Bilejernes organisation, FDM, er ikke i tvivl om, at rigtigt mange bilejere oplever, at turboladeren i den her type dieselmotor brænder sammen.

- Det er vores opfattelse, at det er en stor andel af bilejerne. Vi har svært ved at sætte tal på, fordi importørerne jo ikke vil fortælle, hvor mange turboer de selv sætter på, siger Jacob Mortensen, teknisk konsulent hos FDM.

En turbolader bør ifølge FDM kunne fungere i rigtigt mange år.

Ford afviser generelt problem

Dieselmotoren kom på markedet i 2003 og er udviklet af Citroën, Peugeot og Ford. Motoren sidder blandt andre i den populære Ford Focus. Men Ford i Danmark nægter, at der er tale om et generelt problem. I et svar på en klage til en kunde skriver Ford blandt andet:

"Ford Motor har ikke nogen generel gene vedrørende turboen, og hvis der var tale om en generel gene, så ville samtlige ejere af denne model blive kontaktet med et brev fra Ford-fabrikken, hvor man beder ejeren af bilen kontakte et Ford-værksted og få udbedret denne fejl uden beregning".

Ikke desto mindre har Ford selv udsendt en særlig vejledning til sine værksteder, der i detaljer beskriver, hvordan de skal reparere den "defekte turbolader" på lige præcis 1,6 dieselmotoren for at "forhindre, at fejlen sker igen", som der står i vejledningen.

- Hvis de (Fords værksteder, red.) ikke laver denne her reparation efter service-bulletinen, så går turboen i stykker igen. Så de udsender kun service-bulletiner, hvis det er et generelt problem, fastslår Jacob Mortensen fra FDM.

Men sådan ser Ford ikke på det.

- Det er ikke vores oplevelse, at det er et generelt problem, siger Lene Dahlquist, pressechef i Ford Motor Company, til Kontant
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066