23948sdkhjf

FDM: Bilforhandlere fifler med priserne

Landets bilforhandlere skruer i stor stil på priserne på slutsedlen, viser en række kontrolsager af Skat, der fandt fejl i ni ud af 11 handler, oplyser FDM, der advarer mod fifleriet. D.A.F. efterlyser vejledning.
Der drejes flittigt på prisskruerne hos flere af landets bilforhandlere for at få momsen ned og avancen op, når der handles bil. Eksempelvis nedskrives biler, der tages i bytte, ofte med flere tusinde kroner, mens der gives et tilsvarende beløb i rabat på den nye bil. Dermed havner flere penge i forhandlerens lomme og færre i statskassen, der går glip af moms og afgifter. Og selv om øvelserne umiddelbart ikke gør handlerne dyrere for forbrugerne, advarer FDM alligevel mod fiflerierne.

Blandt andet risikerer man som køber nemlig at snyde sig selv, hvis man som følge af alvorlige fejl på bilen kan blive nødt til at hæve handlen, skriver FDM's medlemsmagasin Motor.

- Fra de henvendelser, vi får i vores rådgivning, og de slutsedler, vi gennemgår, kan vi se, at kreativiteten blandt forhandlerne er stor. Det er vel nærmere reglen end undtagelsen, at der skrues på priserne på en ny bil, og på den der samtidig tages i bytte. Og selv om det ikke umiddelbart gør bilen dyrere, har mange svært ved at gennemskue øvelsen, som i sidste ende kan blive dyr, hvis handlen skal hæves. Derfor bør man som køber ikke acceptere, at slutsedlen indeholder priser uden hold i virkeligheden, siger advokat i FDM Casper Schad.

At der jongleres med tal og priser blandt landets bilforhandlere, er man også klar over hos Skat, der i foreløbig 11 afsluttede kontrolsager fandt uregelmæssigheder i de ni. FDM mener, at fiflerierne afspejler et afgiftssystem, der har spillet fallit.

- Når der skrues på bilpriser i det omfang, som er tilfældet, skyldes det, at vi har et afgiftssystem, der efterhånden består af så mange lappeløsninger, at det åbner for den slags. Tilbage står forbrugeren, som sjældent kan gennemskue de mange kunster, og det er ikke rimeligt. Derfor bør man også snarest omlægge afgiftssystemet. Under alle omstændigheder illustrerer problematikken, hvorfor man altid bør få eksempelvis FDM til at gennemgå slutsedlen inden køb, siger Casper Schad.

Mangler vejledning

Ifølge Jens Brendstrup, adm. direktør for Danmarks Automobilforhandler Forening (D.A.F.), er der et klart problem på det her område, men det er nu ikke, fordi bilforhandlerne fifler med priserne. I stedet er reglerne så uigennemskuelige, at bilforhandlerne er usikre på, hvad de må gøre, og hvad de ikke må gøre.

- Vi har som branche efterlyst en negativliste hos Skat, da vi mener, at man som minimum bør kunne få udleveret en vejledning. Men sådan en vejledning kan vi ikke få. De fleste har jo et ønske om at efterleve reglerne, men når de ikke kan få at vide, hvordan reglerne er, så er det jo dybt problematisk, siger Jens Brendstrup.

Han forklarer, at gråzonen opstår, når der er tale om avancen.

- Den værdibaserede registreringsafgift gør, at bilforhandlere ikke kan gøre som købmændene, hvor man laver et godt tilbud på øl, og så i stedet tjener penge på nogle af de andre varer. Problemet er, at når bilforhandlere sætter prisen ned på bilerne på grund af den hårde konkurrence, så er det begrænset, hvad de kan tage af avance på ekstra udstyr. Så snart bilforhandlere gør det, så ryger de straks Skats i søgelys for at overføre avance, siger han.

- Problemet er, at den registreringsafgift, vi har i øjeblikket, har spillet fallit. Det har også betydet, at der ikke er kommet det ind i registreringsafgift, som regeringen havde forventet. Derfor er de nu ude at kontrollere forhandlere, siger Jens Brendstrup.

Han forklarer, at sagerne hos Skat er misvisende.

- I de 11 sager har Skat allerede været på besøg. Det vil sige, at når man finder fejl i ni af tilfældene, så er det altså hos forhandlere, hvor man allerede havde en mistanke om, at der var tale om fejl. Og selv om der blot er fejl ved tre biler ud af 1100, så tæller det jo stadig med i statistikken, siger Jens Brendstrup.

Læs mere i Motors decembernummer eller på www.fdm.dk/motor
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203