23948sdkhjf

Vespa-scootere på papir

Efteråret er bøgernes tid, og ikke uden grund, for det er højsæson for salget.
Vi har set på to bøger, som henvender sig til den automotive verden, Vespa-tid og Eksport med lastbil fra forlagene Motorploven og Veterania. Vespa-tid er, ifølge forfatter Jørgen Kjær, ikke tænkt som en kedelig opremsning af specifikationer, tekniske data og modeludvikling. Men derimod indeholder den en kort historisk gennemgang af den italienske Vespa scooterfabriks historie og ikke mindst om den danske importør, F. Bülow & Co, som kort efter krigen så muligheden i det nye transportmiddel.

Büllow var allerede fra omkring 1906 generalagent for Ford bilerne, siden blev det til Chevrolet, Buick, GMC, Oldsmobile og Vauxhall. I 1947 fik F. Büllow agenturet på Vespa, og det blev nogen rigtig gode år, hvor man sørgede for at holde det danske forhandlernet forsynet. Det med Vespa agenturet gled ud, og fra 1967 helligede F. Büllow sig helt og holdent reservedele og tilbehør, og i dag et det femte generation F. Büllow, i form af Thomas Büllow-Jacobsen, som står bag roret.

Ikke altid troværdig

Bogen gør på ingen måde krav på at være den komplette historie om Vespa scooteren i Danmark, men giver et indblik i den første tid med Vespa scooterne, og det følges op af beretninger om nutidens Vespa entusiasters liv med de gamle scootere. Der er blandt andet beretningen fra Vagn Tyrsted Rasmussen fra Kerteminde, som i årene 1964-65 kørte jorden rundt på den Vespa scooter, som står i garagen - urørt fra dengang.

Beretningen om turen er absolut spændende læsning, men skæmmes af irriterende unøjagtigheder, som burde været rettet i korrekturen, inden bogen gik i tryk. Et sted står der, at han monterede nye stempler i Vespaen i Singapore, og det er ganske imponerende, da en Vespa som bekendt er en-cylindret.

Ujævn læsning

Forfatterens udstrakte brug af citationstegn omkring udvalgte ord, giver en meget "ujævn" læsning, og man kan ikke undgår at blive noget så "uendelig" meget irriteret over det, da det forekommer i en grad, så det virkelig skæmmer og hæmmer læsningen. Men bortset fra det, så er bogen en sand guldgrube, for det er lykkedes Jørgen Kjær at låne et utal af gamle billeder fra dengang F. Bülow var dansk importør, og det er på billedsiden bogens virkelige styrke ligger.

Bogen er på 190 sider i stort format med stift bind og i farver. Den fås hos boghandleren eller direkte på forlaget Motorploven.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063