D.A.F. tilretter sit nye brugtbilkoncept
Bilforhandlernes forening efterkommer i nogen grad FDM-kritik om monteret ekstraudstyr og brugtbilattester.
- Vi har lavet et stærkt brugtbilkoncept, der på ærlig og enkel vis giver tryghed for bilkøberne med overskuelige elementer, som de let kan forholde sig til. Men der vil altid være startvanskeligheder i ethvert koncept, der sættes i gang, også her.
- Vi har nu afholdt et længe planlagt opfølgningsmøde med vores fokusgruppe, bestående af fire brugtbilforhandlere, for at revidere konceptets indhold, og imødekommer efter denne revision en stor del af FDMs kritik, siger konsulent hos D.A.F., Svend-Aage Kroman.
I sin omtale af God-Bedre-Bedst roser FDM intentionen bag konceptet for at være god. Men FDM fandt ikke det oprindelige koncept godt nok og proklamerede, at der skulle grundlæggende forandringer til, for at FDM vil anbefale konceptet, hvor de brugte biler er delt ind i tre kategorier lige fra de middelmådige (kaldet gode) til de gode (kaldet bedste) brugte biler.
FDM finder det blandt andet problematisk, at det er forhandleren, og ikke en uvildig instans, der sætter bilen i en bestemt kategori. Hertil svarer D.A.F., at det netop er forhandleren, der er den bedste til at vurdere bilen med det største kendskab til såvel bilen som dens ejerskab.
Garanti på udstyr
FDM kritiserer også, at det tilsyneladende kun er de "Bedste" biler, hvor servicehæftet er gennemgået, og hvor alle stempler er med. D.A.F. siger til Motor-magasinet, at servicehæftet bliver gennemgået i alle tre kategorier, da hæftet netop er et af de vigtige punkter for at kunne indplacere bilen.
Desuden mener FDM, at det er problematisk, at garantien ikke gælder eftermonteret tilbehør og ekstraudstyr, hvilket kan være nærmest umuligt at gennemskue for den almindelige bilkøber. Den høje danske registreringsafgift bevirker, at meget udstyr bliver eftermonteret på bilerne – såvel originalt som uoriginalt, og derfor opstår problematikken særligt på det danske bilmarked.
Til dette anfører D.A.F., at der var tale om en tekstfejl i det nu tilrettede koncept-materiale, idet der gives garanti på ekstraudstyr, men kun hvis det er originalt – uoriginalt eftermonteret ekstraudstyr gives der således stadig ikke garanti på.
Alle får brugtbilattest
FDM finder det også problematisk, at kun bilerne i de to dårligste kategorier God og Bedre automatisk får en såkaldt D.A.F. Brugtbilstest. Indholdet af denne "test" er nærmest at sidestille med et udvidet syn og kan på ingen måde sammenlignes med FDMs brugtbilstest, anfører bilistforeningen overfor sine medlemmer.
Også her siger D.A.F., at der i konceptmaterialet er tale om en tekstfejl, idet samtlige biler bliver solgt med en D.A.F. Brugtbilattest, der er meget mere end et udvidet syn, idet den blandt andet indeholder flere funktionskontroller.
- Vi har inden offentliggørelsen af konceptet holdt møde med FDM, der naturligvis er interesseret i at sælge sine egne brugtbil attester. Men med kun tre procent dækning af markedet har vi fundet det nødvendigt at brede attest-givningen ud til alle interesserede synshaller i landet, så vores forhandler-medlemmer ikke skal køre langt for at få udført uvildige attester. Derfor har vi indgået aftale med A-Inspektion og PAVA Bilsyn, og snart også med Applus, FDM har naturligvis også fået buddet, da vi stiller bilforhandlerne frit i valg af synssted, siger Svend-Aage Kroman.
Selvfølgeligheder ok
FDM mener også, at konceptet indeholder en række selvfølgeligheder, såsom at bilhandlen er omfattet af købelovens bestemmelser, og at bilen er gennemgået kosmetisk og mekanisk. Det første kan man ikke fravige i en handel mellem en forhandler og en privatperson. Det andet er også en selvfølge, da man ikke kan fraskrive sig sin generelle oplysningspligt i forbindelse med en handel. Her skal en forhandler konkret beskrive, hvilke fejl der er på bilen.
- Her har FDM juridisk set ret. Men da konceptet er et markedsføringskoncept, er det yderst nødvendigt at gøre bilkøberne opmærksomme på, at de tilsluttede forhandlere naturligvis lever 110 procent op til at kunne gøre det trygt for forbrugerne at handle brugt bil ved, som minimum, at leve op til lovens bestemmelser, siger Svend-Aage Kroman.