23948sdkhjf

2012 et beskedent år for bilforhandlerne

Landets 400 største bilforhandlere har sidste år mistet tre procent i omsætning og har fået mere end halveret overskuddet, viser ny bilbrancheanalyse, der udkommer 9. december.
2012 har været et beskedent år for de danske bilforhandlere, der har mistet omkring tre procent i omsætningen og fået barberet mere end halvdelen af deres overskud væk. De foreløbige tal viser, at bilforhandlerne har tjent omkring 205 millioner kroner på bundlinjen i 2012 modt 457 millioner i 2011.

Det oplyser Ole Egholm, Dansk Brancheanalyse ApS, som den 9. december udgiver en analyse af Danmarks 400 største bilforhandlere og 17 importører, der udkommer for syvende år i træk.

- Men da vi stadig er midt i analyseudarbejdelsen tør vi ikke sige noget mere præcist, før analysen udkommer. Importørerne har mistet 6,8 procent af deres omsætning og holder ikke deres rekordoverskud fra 2011 på 838 millioner kroner. Indtil videre ser det ud til, at de lander på et overskud på 564 millioner, hvilket dog stadig er fantastisk, siger Ole Egholm og tilføjer:

- Vi glæder os også over, at 2013 - i det mindste de ti måneder - har budt på yderligere fremgang for branchen, i det mindste når vi måler på antallet af nye solgte biler. Men det er stadig langt fra sikkert, om denne fremgang også kan læses i bilforhandlernes regnskaber, da det fortsat er mikrobilerne, der topper listerne over de mest solgte biltyper.

Analysen tager udgangspunkt i de sidst offentliggjorte regnskaber – det vil sige 2012 eller senere.

- Endvidere kobler vi disse informationer med, hvilke bilmærker der forhandles. Vi medtager alle bilforhandlere med mindst 50 millioner kroner i omsætning eller mindst ni ansatte, i skrivende stund er det præcis 400 forhandlere, herunder også de store brugtbilforhandlere. Vi ser naturligvis også separat på Danmarks 17 største bilimportører og deres økonomi. De oplysninger, der ikke fremgår af regnskaberne hos visse forhandlere, som for eksempel omsætning, dækningsbidrag, antal ansatte eller ejerforhold, laver vi kvalificerede estimater på, lover han.

Udover de generelle regnskabsoplysninger og nøgletal for hver enkelt af bilbranchens virksomheder, laver han også en lang række snit på, hvordan det går bilforhandlerne alt efter ejerform, geografisk beliggenhed, antal forretninger, hvilket bilmærke der bliver forhandlet, eller hvor mange bilmærker der forhandles, og hvor stor bilforhandleren er.

- Vi følger ligeledes pengene til dørs, så vi får styr på millionærerne i bilbranchen. Dem er der heldigvis stadig rigtig mange af, godt 400 personer med en formue i sit ultimative moderselskab på mindst to millioner kroner. Se dem alle i listen over bilbranchens millionærer, og se, hvor mange millioner de er gode for, siger Ole Egholm.

Analysen har en lang række top-20-lister over de største overskud, højeste vækst, højeste overskudsgrad, største gennemsnitslønninger mv, ligesom den også kigger på de værste præstationer i form af tilsvarende største underskud, største salgsnedture og laveste lønniveauer.

Flere konkurser

Analysen ser ikke kun på bilbranchens resultater, men også på bilbranchens aktiver og passiver.

- Vi ser på, hvem der har de største varelagre, hvem der har den største rentebærende gæld, hvem der måske har svært ved at servicere denne samt hvem der har en solid, og hvem der har svag egenkapital, også sammenholdt med regnskabernes øvrige poster. Vi tillader os at lave en liste over de virksomheder, der er mest konkurstruede. Desværre er listen relevant, for vi har registreret ikke mindre end otte konkurser indtil videre blandt de 400 største bilforhandlere, der indgik i sidste års analyse. Selv i de rigtige kriseår (2009 og 2010) landede branchen kun på syv konkurser tilsammen, og selv om otte ud af 400 virksomheder kun er en konkursrate på to procent, er det alligevel værre end hvad vi tidligere har set i den generelt solide bilforhandlerbranche, udtaler Ole Egholm.

En del af brancheanalysen bliver en slavisk gennemgang af hvert af de 21 største bilmærkers forhandlernet og de økonomiske præstationer for disse forhandlere.

Analysen udgives i rapportform, fylder godt 160 sider og koster, ligesom de tidligere år, 4000 kroner plus moms.

Mere på www.danskbrancheanalyse.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089