Ros til danske bilister
Seneste opgørelse viser, at 86 procent af de danske personbils-bilister har sikret vejgrebet med vinterdæk eller helårsdæk til bilen. Det kniber dog stadig i samme grad at få varevognsejerne, busselskaberne og en del vognmænd til at sikre deres færdsel på det danske vejnet.
Netop erhvervslivet og trafiksikkerhed er nogle af de områder, som optager Karin Gaardsted. Alle har et stort ansvar for at forbedre trafiksikkerheden, og derfor giver det anledning til bekymring, at der stadig er erhvervsdrivende, der kan finde på at køre rundt i vinterføre med dæk, som ikke er velegnede. Mindst lige så slemt er det, hvis medarbejdere bliver sendt af sted i køretøjer uden forsvarlige dæk, mener hun.
Hunderæd
- Den private bilist kan vælge at lade bilen stå, hvis der ikke er vinterdæk på, men de erhvervsdrivende skal jo netop kunne komme sikkert frem overalt hele året. Busselskaber, som transporterer mange mennesker, har et stort ansvar for passagerernes sikkerhed, og jeg mener, at de også bør udstyres med de rigtige dæk til årstiderne, og det samme gælder de store lastbiler. Jeg bliver både forarget og hunderæd, når jeg ser en tonstung lastbil stå på tværs af vejbanen, fordi den ikke har haft de rigtige dæk på. Tænk hvilke ulykker der kan ske, hvis den rammer andre mindre biler, udtaler hun.
- Jeg er af den overbevisning, at trafiksikkerheden og mobiliteten kan forbedres yderligere, og at vi bør se på, hvilke muligheder der er for at få erhvervsbilerne, busser og lastbiler til at blive mere sikre i vintertrafikken. De, som regelmæssigt kører til udlandet, har styr på det med vinterdæk, for her kræves det jo lovmæssigt i de andre lande. Vi skulle måske se på lignende krav i Danmark, for som det er nu, er det ikke godt nok, tilføjer Karin Gaardsted.