23948sdkhjf

Fra gylle til guld med grøn gas

Der er brug for at investere i udvikling af bio- og naturgas sagde klima- og energiminister Martin Lidegaard på skandinavisk gas-konference i Skive.
Vi importerer omkring 80 procent af vores energi i EU og er derfor ekstremt sårbare – også sikkerhedspolitisk. Derfor skal vi tænke i alternativ energi, og her er biogas fra gylle og opgradering til naturgas, der kan sendes ud gennem det vidt forgrenede gasnet vigtigt. Det var blandt meldingerne fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, Det Radikale Venstre, på en stort anlagt skandinavisk gas-messe med 300 deltagere og 20 udstillere, initieret af energi-kommunen Skive i landbrugets højborg, Midtjylland.

Ministeren tror på, at gas til især tung transport vil spille en stadig vigtigere rolle. Biogas på den korte bane, hvor landmændene kan levere store mænger gylle som råstof, og via vind vindenergi og elektrolyse opgradering til det bedre naturgas, der også kan bruges til fjernvarmeanlæg og derfor er velegnet som buffer og lagringsmedie for vindenergien.

Partnerskaber målet

Martin Lidegaard nævnte de dugfriske energiforlig og bebudede strategiske analyser i løbet af i år, der skal være Danmarks køreplan frem til 2035.

- Jeg er ikke i tvivl, gas vil spille en stor rolle til især tung transport, sammen med brint og el til også den øvrige transport. Vi har nu chancen til at gå forrest ud i den store verden og vise, at vi er foregangsmænd i forhold til at få smartgrids i elsystemerne til at spille sammen med vind, gylle og gas, sagde Martin Lidegaard. Her skal de 20 millioner kroner til gas i energiforliget bruges til at skabe strategiske partnerskaber om projekter med blandt andre vognmænd, kommuner og energiselskaber. Og partnerskaber på tværs i Skandinavien, som netop var et af konferencens formål. Flere indlægsholdere var fra såvel Sverige og Norge. Kommunerne spiller en stor rolle i forhold til at skabe volumen i markedet, også gennem udbud af miljøbiler, mener ministeren.

Et ekstra ben

På konferencen deltog blandt et væld af energibranchefolk og kommuner fra de skandinaviske lande også repræsentanter for FDM, Fiat, Mercedes, Skandinavisk Motor Co., Subaru, Teknisk skole Mercantec og Vejdirektoratet. Alle med fælles interesse i indsigt i udbygningen af produktion af grøn gas til også transportformål.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), gjorde rede for vækstmulighederne, der kan give landbrugslandet Danmark et ekstra ben at stå på, samt tusindvis af arbejdspladser i det trængte vestjyske udkantsdanmark.

- Når vi bliver dygtige til at opgradere biogas til naturgas, som alle længe har sukket efter, opnår vi en win-win-situation, der peger fremad mod et naturligt kredsløb af affald til energi, og give os viden, der kan generere indtægter fra udlandet, sagde Bent Hansen og viste slides med en række igangværende projekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08