23948sdkhjf

Gode råd om løn

Bilbranchen inviterede forleden sine medlemmer til et to timers møde, hvor emnerne på dagsordenen dels var den kommende tids lønforhandlinger og dels ophævelsen af EU’s gruppefritagelse.
I en hektisk hverdag er der ikke altid tid til at gå i dybden med de komplicerede regelsæt, man som bilforhandler bliver stillet overfor. Til gengæld havde medlemmerne af Bilbranchen i sidste uge mulighed for at gå til et to timers møde, hvor man fik det store overblik over to af tidens udfordringer, nemlig lønforhandlinger og EU’s gruppefritagelse.

Per Laurents, chefkonsulent i Bilbranchen gav i sit oplæg en række gode råd til lønforhandlingerne.

- Der er fordele ved kollektive lønforhandlinger. Det er for eksempel lettere at få noget til gengæld, hvis man skal betale en højere løn. Ulempen er, at tillidsmanden vil søge at få samme lønstigning til alle. Ved individuelle lønforhandlinger kan man bedre belønne dem, man gerne vil belønne, sagde han blandt andet og tilføjede:

- Man bør sætte sig ind i lønstatistikken, for arbejdskraften har en eller anden markedspris. Brug vores lønstatistik, ikke Dansk Metals lønstatistik. De bruger gennemsnittet, hvor vi bruger medianen. Der vil altid være nogle højtlønnede, som trækker gennemsnittet op, men medianen siger mere om, hvad de fleste får i løn.

Han foreslog desuden, at man dels laver en køreplan for lønforhandlingerne. Det virker afdramatiserende for alle parter, når man fra starten kan se, at der er afsat flere møder til at nå til enighed. Og i tilfælde af, at man ikke når til enighed, er det en god ide at sørge for at tage referat af møderne.

- Ved uenighed er der ingen lønregulering i år. Sørg derfor for at skrive referat, så man kan se, at årets lønforhandling er brugt, sagde Per Laurents.

Lola Werner, konsulent i DI lønstatistik og lønsystemer, gav derefter en indføring i brugen af DI’s lønstatistik, hvor man for eksempel kan se, hvad mekanikere tjener i de forskellige regioner.

Ingen gruppefritagelse

Den 31. maj ophører EU’s nuværende gruppefritagelse for bilsalgsområdet. Derfor var det meget nærliggende, at Nils Suhr Andersen, chefjurist i Bilbranchen, gav et overblik over de regler, der gælder med den nye EU-forordning 330/2010, der træder i kraft 1. juni i år.

- Ved siden af aftalefriheden gælder EU’s konkurrenceretlige regler plus de nationale konkurrenceretlige regler. I EU er der forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler, og Kommissionen vil konkret vurdere om, der er konkurrencebegrænsninger blandt andet med udgangspunkt i den gamle forordning.

Om der så er tale om konkurrencebegrænsninger må tiden vise, men i hvert fald gjorde Nils Suhr Andersen opmærksom på, at den nye forordning betyder en række skærpelser for bilforhandlerne i forhold til tidligere.

- Importøren kan kræve singlebrand i en periode på fem år, derefter skal det aftales igen, sagde Nils Suhr Andersen blandt andet til advarsel for de mange flermærkeforhandlere.

- Der er forbud mod bindende videresalgspriser, ligesom der også var i den gamle forordning, men maksimale priser er ok, tilføjede han.

- Angående opsigelse af forhandling står der tit i kontrakterne med importøren, at der er et opsigelsesvarsel på to år. Der står ikke noget om det i forordningen, men man bør overveje om to år er nok, når man skal ned i banken og argumentere for, hvorfor banken skal låne penge til ens investeringer. Når bankrådgiveren spørger, hvor længe man er sikker på at have forhandlingen, så er det måske ikke så godt kun at kunne sige to år.

- Der er aftalefrihed med hensyn til standarder. Der står ikke noget om, hvad der er nødvendigt og rimeligt, og det er faktisk en skærpelse i forhold til den gamle gruppefritagelse. Der bliver tit stillet høje krav fra importørerne til alt muligt vedrørende indretningen af bilhusene, blandt andet sådan noget som gulvbelægning, nævnte Nils Suhr Andersen som eksempel en af de skærpelser, som den nye forordning medfører.

Kvalitativ og kvantitativ

Hvor importøren kan stille både kvalitative og kvantitative krav til bilsalget, er det for værkstedsdelen nok, hvis værkstedet opfylder de kvalitative krav. Gør man det, skal man faktisk godkendes som autoriseret værksted, selvom man ikke har bilsalg. Det siger forordningen i hvert fald, gjorde Nils Suhr Andersen opmærksom på.

- Hvis man opfylder de kvalitative krav, har man ret til at blive autoriseret værksted, men eksempelvis Kia ønsker ikke autoriserede værksteder uden salg. Andre har også afvist værksteder med den begrundelse.

En tilhører gjorde i den forbindelse opmærksom på en sag, der kører for øjeblikket, hvor Fiat har opsagt en forhandler med dags varsel. Forhandleren ønsker at bevare sin værkstedskontrakt, hvilket burde kunne lade sig gøre, da der er tale om to forskellige kontrakter, en for bilsalg og en for værksted. Men Fiat mener ikke, at han kan få lov at bevare sin status som autoriseret værksted.

Så én ting er, hvad EU’s nye forordning siger, noget andet er, hvad importøren siger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078