23948sdkhjf

Danskerne vil have tekniske bilafgifter

80 procent af danskerne ønsker nye bilafgifter baseret på brændstofforbruget, viser en undersøgelse.
Brancheforeningen Bilbranchen har foretaget en omfattende undersøgelse, der viser, at 81 procent af danskerne ønsker en omlægning af bilafgifterne, som både tilgodeser regeringens, autobranchens og forbrugernes ønsker.

På vegne af Bilbranchen har Voxmeter spurgt 2400 danskere om deres meninger om og holdninger til bilafgifterne.

- Der er ikke noget at tage fejl af i undersøgelsen. Danskerne synes, afgifterne skal baseres på, hvad bilen kan, og ikke hvad det har kostet at lave den. Mere end fire ud af fem er af den opfattelse, og kun hver femte vil bevare systemet som det er i dag, siger branchedirektør Thomas Møller Sørensen. Han henviser til regeringsgrundlaget, hvor regeringen har forpligtet sig til at ændre det nuværende afgiftssystem.

- Næste skridt er nu at bære undersøgelsens resultater videre til relevante beslutningstagere. Bilbranchen har i den forbindelse to afgørende budskaber: At vi ved en omlægning kommer helt af med det værdibaserede element, samt at en omlægning sker med en overgangsordning, der sikrer arbejdspladser, ved at give branchen tid til at omstille sig, siger Thomas Møller Sørensen.

Vægter kriterer

I undersøgelsen er der spurgt ind til, hvilke tekniske kriterier danskerne gerne så anvendt i en ny teknisk baseret afgiftsmodel. Her er der stor enighed blandt befolkningen, idet tre kriterier er på danskernes ønskeliste:

● 80 % brændstofforbrug (km/l)

● 79 % CO2-udledning (CO2 gram/km)

● 66 % sikkerhed

Bedre sikkerhed vil være en indbygget konsekvens af en omlægning fra værdibaseret til teknisk baserede afgifter, fordi nye innovationer inden for sikkerhed i biler ikke længere vil blive straffet med høj afgift.

Danskerne har, ifølge Bilbranchens undersøgelse, den klare holdning, at CO2-udledning er en af Danmarks store udfordringer i fremtiden. De ser både privat- og erhvervstransporten som en del af denne udfordring. Men samtidig sender danskerne i undersøgelsen et højt og tydeligt signal om, at mobilitet er vigtigt for det danske samfund, og at CO2-udfordringen derfor skal løses uden at begrænse mobiliteten (90%).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.487