TÜV afslører alvorlige fejl på nysynet dansk varebil
AUTIG mener, at danske synsvirksomheder bærer skyklapper for at holde forretningen kørende.
Synsrapporten fortæller blandt andet, at det står sløjt til med håndbremsen, at de to forreste bremseskiver er slidt ned under det lovlige mindstemål, at der er fundet tæring i bilens bremserør og forruden er blevet kasseret.
Historien er i følge AUTIG fra det virkelige liv, og Motor-magasinet har set dokumentation for påstandene.
- Alle fejlene er farlige for chaufføren og hans medtrafikanter og det har ikke noget at gøre med, at sikkerhedskravene er højere i Tyskland end i Danmark, siger direktør Frank R. Hansen fra AUTIG.
Brancheforeningen har i et stykke tid haft fokus på udviklingen efter privatiseringen af synsvirksomhederne i Danmark og har sat spørgsmålstegn ved, om privatiseringen i 2005 medførte et reduceret vedligeholdelsesniveau for bilparken og derved skadede trafiksikkerheden. Der er også sat spørgsmålstegn ved, om synsreglerne i for høj grad er baseret på skøn, når der ikke som tidligere er tale en vurdering udført af uafhængige bilinspektører, men derimod af synsfolk, som er økonomisk afhængige af, om "kunderne" oplever, at synsværkstedet er attraktivt.
Kvalitet faldet
Trafikstyrelsen, der har ansvaret for tilsyn med synvirksomhederne, afviser ifølge AUTIG at der eksisterer et problem, men styrelsens egne statistikker har hidtil vist, at der registreres 10-15 procent "ikke tilfredsstillende" tilsynsbesøg, hvor der er afsløret alvorlige fejl i synsvirksomhederne.
AUTIGs synspunkt er, at kvaliteten af den periodiske kontrol er faldet siden privatiseringen og, at der nu rejser sig stadig mere påtrængende spørgsmål om det sparsomme udstyr i synshallerne og ikke mindst spørgsmål om Trafikstyrelsens synsvejledning er fulgt med tiden.
EU-forslag
I følge AUTIG konkurrerer synsvirksomhederne i dag på vilkår, der slet og ret underminerer standarden for vedligeholdelse selv om hensigten med periodiske syn er det stik modsatte. Upræcise synregler giver ofte anledning til fortolkninger, og flere aktører i branchen har forgæves forsøgt at råbe Trafikstyrelsen op for at få ændret forholdene.
- Vi havde sat vores lid til, at et forslag fra Kommissionen ville tage toppen af de problemer, som har udviklet sig i Danmark, men i takt med at forslaget er blevet udvandet gennem behandlingen i ministerrådet, ser det ikke længere ud til, at skævhederne bliver rettet op med hjælp fra EU, siger Frank R. Hansen.
AUTIG mener, at regeringen og Trafikstyrelsens eksperter skulle have støttet Kommissionens forslag i stedet for at producere cost-benefit analyser, der flytter fokus fra trafiksikkerhed og menneskeliv over på økonomiske gevinstmuligheder.
Kommissionens forslag er nu under behandling i Europa-Parlamentet, hvor der ser ud til at være opbakning til forslaget og vilje til at sætte trafiksikkerheden i højsædet. I EØSU - det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg - er der allerede afgivet en rapport, som bifalder Kommissionens forslag og kræver en præcisering af, hvilke kontroller der skal udføres.
Rapporten fra EØSU erindrer også om, at den europæiske lovgivning på området stammer helt tilbage fra 1977 og, at der er i løbet af de seneste årtier kun er blevet ændret ganske lidt samtidig med, at trafikken på vejene er tredoblet og den teknologiske udvikling har ændret bilerne fuldstændigt.
AUTIG ønsker præcise krav i synsvejledningen og mere praktisk udstyr, der kan anvendes til objektiv fejlfinding, eksempelvis udstyr til test af støddæmpernes effektivitet og måleudstyr til vurdering af slid på forruder.