23948sdkhjf

Skat varsler løsning om fupbiler

Forventer efter sommerferien at kunne indføre en advisering i DMR.
Som tidligere omtalt i Motor-magasinet oplever branchen for tiden problemer med køretøjer, der er blevet importeret til Danmark og videresolgt til et større antal automobilforhandlere, typisk i forbindelse med køb af anden bil.

I forbindelse med handlerne har forhandlerne undersøgt køretøjernes forhold, herunder opslag i DMR, hvor køretøjerne fremstår som værende inklusiv dansk registreringsafgift. Heller ikke i bilbogen er nævnt nogen form for gæld/hæftelser.

Problemet opstår, idet det viser sig, at anmelder ikke betaler deres toldkredit og dermed ikke har afregnet registreringsafgift af køretøjerne. Det opdager forhandlerne, når de med videresalg for øje vil omregistrere køretøjet og i dén forbindelse opdager, at køretøjet er “låst" i DMR-systemet.

På denne baggrund holdt D.A.F. i mandag den 11. marts møde med Skat om sagen. Her kunne Skat oplyse, at det p.t. ikke er muligt at fremsøge et køretøj i DMR og derved få en advisering om, at det konkrete køretøj er spærret af den ene eller den anden årsag.

Skat forventer en gang efter sommerferien at kunne indføre en sådan advisering i DMR. Adviseringen vil formentlig være af generel karakter, således at man skal rette henvendelse til Skat for at få nærmere oplysning om årsag til spærring og eventuel bistand til at få spærringen ophævet.

Indtil denne ordning er etableret, vil det dog være muligt i tilfælde, hvor man som forhandler indkøber et køretøj, at fremsøge et konkret køretøj og indlede en omregistrering til sig selv – dog altså uden at gennemføre omregistreringen.

Allerede når køretøjet søges frem i forbindelse med “ejer/bruger skifte", kommer der følgende tekst: "Bemærk! Køretøjet er administrativt låst. Kontakt Skat for at få det låst op."

I så fald ved man som forhandler, at der kan være forhold omkring det pågældende køretøj, der medfører, at man formentlig bør afholde sig fra at indgå aftaler om køb af køretøjet, indtil disse forhold er bragt i orden, oplyser D.A.F.

Det vil ikke være nødvendigt at gennemføre denne øvelse for samtlige køretøjer, man indkøber eller tager i bytte. I de tilfælde, hvor man kender ejer/kunde/forhandler/sælger, vil et sådant tjek i langt overvejende grad være unødvendigt.

Der er tale om en midlertidig løsning på et problem, der som nævnt forventes løst efter sommerferien.

Økokrim sagsbehandler

For så vidt angår de omtalte køretøjer, som forhandlere i god tro har indkøbt, så er det Skats Økokrim 9, der p.t. sagsbehandler sagerne.

D.A.F. har fået bekræftet hos Skat, at forhandlere, der har et af de omtalte køretøjer, kan rette henvendelse til Økokrim 9, fremlægge sagen og indsende relevant dokumentation. Under forudsætning af, at det fremsendte materiale er tilfredsstillende, vil Økokrim efter endt gennemgang – og såfremt materialet kan godkendes - heraf sørge for, at den administrative spærring af køretøjet i DMR bliver ophævet.

Det afgørende for muligheden for at få spærringen ophævet er, at forhandleren kan bevise, at handlens indgåelse og afgiftens betaling er sket i god tro. Derfor skal handlen være indgået på sædvanlige vilkår både med hensyn til pris og forhandlingsomstændigheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094