23948sdkhjf

Venstre stemmer nej til højere skrotbidrag

Borgerlige partier irriteret over selv en lille forøgelse af bilisternes afgiftsbetaling på 41 kroner om året. Skrotpræmien nedsættes og miljøgebyret forhøjes efter 1. april 2014.
VOK-partierne vil stemme nej til ændringerne i skrotordningens beløb med begrundelsen, at bilisterne betaler nok i forvejen.

Lovforslaget om højere skrotbidrag og lavere skrotpræmie bliver dog vedtaget med Enhedslisten og Liberal Alliances stemmer. Det sker på en af Folketingets sidste mødedage inden jul, så de nye takster kan gælde fra 1. april 2014.

Skrotbidraget forhøjes fra 60 til 101 kroner, og skrotpræmien nedsættes fra 1750 til 1500 kroner for at fjerne et underskud i den selvfinansierende ordning. Formålet er at fjerne underskuddet på knap 100 millioner kroner over fire år.

Afgiftsoprøret føres an af Venstre. Vi vil ikke være med til at gøre det dyrere at være dansker og være bilejer, erklærede Erling Bonnesen (V) ved Folketingets førstebehandling.

- Venstre vil slå et hul i statskassen på 100 millioner kroner, replicerede miljøminister Ida Auken (SF).

Miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) kritiserede, at den nuværende regering først nu reagerer på underskuddet, når ordningen er selvfinansierende.

- Det var jo ved udgangen af 2012, at man kunne se, at der var underskud på ordningen, svarede Ida Auken uden at gå i detaljer med kravene til udarbejdelse af lovudkast og høringsproceduren inden den endelige fremsættelse her ved folketingsårets begyndelse.

DF: Spar et andet sted

Regeringsblokken havde ikke ventet VOK-partiernes negative holdning. Skal skatteyderne eller bilisterne betale underskuddet i ordningen? spurgte regeringspolitikere.

Det kan udledes af oppositionspolitikernes udtalelser, at bilister skal lettes tilsvarende på andre afgifter.

- Bilejerne har med en betaling på 43 milliarder kroner om året givet deres del af beløbet til, at det kan fungere, sagde Jørn Dohrmann.

Enhedslisten ønsker pant

Erhvervsordfører Joachim B. Olsen (LA) deltager ikke i stormløbet på gebyrændringen, når ordningen skal være selvfinansierende. Han beklager til gengæld, at Venstre og Dansk Folkeparti ikke støtter Liberal Alliances forslag om at fjerne registreringsafgiften.

Miljøordfører Per Clausen (EL) tager skrotbranchens forslag om en pantordning til sig, hvor producent/bilforhandler/bilkøber betaler en pant på 2-3000 kroner, som tilbageleveres, når bilen afleveres til skrotning.

Det er Jørn Dohrmann ikke med på: - Skrækscenariet er, at pant bliver en pengemaskine for regeringen og Enhedslisten.

Kun FDM imod højere afgift

DAG og Bilgenbrug Danmarks respektive forslag er en pant omkring 1500 kroner.

FDM er den eneste organisation i autobranchen, som sætter spørgsmålstegn ved behovet for et højere miljøbidrag. Bilistorganisationen mener, at Miljøstyrelsens udgifter til ordningen bør dækkes af statskassen.

CAD, Håndværksrådet og Dansk Erhverv frygter ligesom DAG og BGD, at den lavere skrotpræmie er utilstrækkelig til at undgå herreløse biler.

Stævning fra EU-Kommissionen

EU-kommissionen har taget det første skridt til en retssag ved EU-domstolen mod Danmark angående direktivet om udrangerede køretøjer. Miljøministeriet undlader at oplyse om indholdet i EU-Kommissionens åbningsskrivelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11