Fakta om biogas
Naturgaskøretøjer udleder typisk cirka 20 procent mindre CO2 pr. kilometer. Kørsel på biogas produceret af gylle og biomasse har teoretisk set en direkte negativ CO2-udledning (-52,57 gram pr. km), idet biogasproduktionen binder drivhusgassen methan fra gyllen, som ellers ville være sluppet ud i atmosfæren, og som er omkring 50 gange mere skadelig for atmosfæren end CO2.
Rækkevidden for gasbiler er ofte længere end for benzin- eller dieselbiler i kraft af flere tanke. Køreoplevelsen er den samme. Både Volvo og Scania har udviklet gasmotorer til lastbiler. I Skåne skal alle busser køre på biogas senest i 2018. Flere forsøg viser, at flydende gas, LNG, nedkølet til -161 C, er bedre til tung trafik i forhold til det komprimerede CNG til personbiler og lettere lastbiler. De nye gastyper må ikke forveksles med LPG-gassen (butan og propan), der op til cirka 1990 kunne tankes herhjemme.
Tre omfattende analyser fra Energistyrelsen, Energinet.dk og Naturgasbranchen har konkluderet, at biogas og naturgas samfundsøkonomisk set er den mest optimale måde at reducere CO2-udledningen fra transportsektoren på kort og mellemlangt sigt. Herhjemme skal opføres 50 store fællesbiogas-anlæg ifølge energiforliget. Det skal kunne dække 40 procent af transportens energiforbrug. Skal biogas distribueres i det 360.000 kilometer forgrenede naturgasnet, kræver Gasreglementet, at det har samme brændværdi og renhed som naturgas og dermed skal renses for blandt andet silicium og CO2, der i rå biogas normalt udgør 40-50 procent.
Ifølge den gas-erfarne bilproducent Fiat er naturgas fuld af energi i kraft af fire atomer brint og kun ét kulstof-atom:
det brænder hurtigt og fuldstændigt
det producerer mere energi end noget andet kulstof-brændstof
forbrænder rent; ingen bly/benzen og 90 procent færre partikler Nox, Sox og CO
20 procent mindre CO2
giver motorer højt drejningsmoment