Fokus på registreringsafgift og virksomhedspant
Bilbranchen inviterede sine medlemmer til møde, hvor der var mulighed for at blive opdateret på de vigtige emner registreringsafgift og virksomhedspant.
Bilbranchens direktør Thomas Møller Sørensen startede med at byde velkommen og fortalte blandt andet, at Bilbranchen fortsætter arbejdet for at få omlagt registreringsafgiften, eksempelvis ved at arbejde for, at omlægningen af registreringsafgiften kommer helt op i toppen af Dansk Industris samlede prioriteringer.
Om omlægningen så kommer, er selvfølgelig et uafklaret spørgsmål, men Thomas Møller Sørensen pointerede, at skatteminister Holger K. Nielsen fra talerstolen på Bilbranchens medlemsmøde i maj havde lovet forsamlingen, at omlægningen vil komme.
- Der skal alligevel meget til for at stille sig op og love det foran hele branchen, sagde Thomas Møller Sørensen, da Motor-magasinet deltog på mødet i Slagelse den 4. oktober.
Skats kontrolbesøg
Nu snakken var ved registreringsafgift, var første punkt på dagsordenen Skats igangværende kontrolbesøg hos autoforhandlere. Moms- og afgiftskonsulent Jesper Olesen fra Deloitte fortalte forsamlingen om reglerne for overflytning af avance til ekstraudstyr og til byttebil ved salg af nye personbiler.
- Skat interesserer sig for, om man har flyttet værdi fra bilen over på noget ekstraudstyr. Det er Skat, som skal løfte bevisbyrden, men dokumentation er virkelig vigtigt for jer at have på plads, sagde Jesper Olesen blandt andet.
- Hvis I har udkast til slutsedler, håndskrevne notater m.v., afspejler de måske slet ikke den endelige handel, men Skat inddrager det alligevel og baserer deres afgørelse på det, så sørg for at have den rigtige dokumentation liggende, opfordrede Jesper Olesen, der derefter kom med konkrete eksempler på, at det kan være virkelig vigtigt for bilforhandlerne.
Avance på ekstraudstyr
I et eksempel har en forhandler solgt ekstraudstyr til en kunde for 30.000 kroner eksklusive moms. Der er leveret træk, fire vinterdæk, undervognsbehandling og måtter. Den samlede kostpris ifølge vognkortet er 15.898 kroner eksklusive moms, men inklusive arbejdsløn, montering af udstyret osv.
- Så vil Skat sige, at I har overflyttet avance fra bilen til ekstraudstyret, og det vil munde ud i en ekstra afgiftsberegning. Der er overflyttet 17.627 kroner inklusive moms, som burde have været en del af bilens pris. Skat vil derfor kræve en efterbetaling på 9066 kroner i dette eksempel, så man kommer til at betale noget mere i afgift, forklarede Jesper Olesen.
- I skal være helt sikre på, at I har fået det hele med, når I skriver faktura og slutseddel, alle arbejdstimer til montering af udstyret skal med, og pas på med overdrevne avancer på ekstraudstyr og urealistisk høje priser i forhold til vejledende udsalgspriser på tilsvarende udstyr, tilføjede Jesper Olesen.
Avance på byttebiler
Et andet fokusområde for Skat er overflytning af avance til byttebil. Man må nemlig ikke overflytte afgiftspligtig avance til kundens byttebil.
- Har man angivet en meget lav købspris på byttebilen, og bliver den solgt videre med en meget høj avance, vil det være noget, som Skat lægger mærke til.
- Igen skal man sørge for at have dokumentationen i orden, men det skal være den rette dokumentation, ikke notater fra forhandlinger undervejs, som Skat vil inddrage, sagde Jesper Olesen.
Virksomhedspant
Stine Laursen fra Bilbranchen tog derefter over og fortalte om virksomhedspant, som er en ordning, der er ændret for nylig til gavn for bilforhandlerne.
Formålet med reglerne om virksomhedspant var at give virksomhederne en nemmere og billigere kapitalanskaffelse og en mere fleksibel finansiering, så siden 2006 har der været mulighed for at etablere pant i både simple fordringer fra salg af varer og tjenesteydelser, lagre af råvarer, nye biler og forskelligt driftsmateriel. Nu er ordningen pr. 1. juli udvidet til også at omfatte lageret af brugte biler.
- Eneste krav er, at I ejer dem, man kan altså ikke have virksomhedspant i importørens biler. I vil kunne udnytte friværdien i brugtbilslageret til blandt andet at få bedre kreditvilkår i banken, sagde Stine Laursen.
Muligheden for virksomhedspant i brugte biler gælder for virksomheder, der driver erhvervsvirksomhed med køb og salg af køretøjer, eller hvis køb og salg af køretøjer udgør en betydelig del af en erhvervsvirksomhed. Og det vil jo altid gælde bilforhandlere. Virksomhedspant kan både omfatte salgsbiler samt udlejningsbiler/værkstedsbiler og demobiler.
Udover at kunne opnå bedre kreditvilkår i banken vil den nye mulighed for virksomhedspant utvivlsomt betyde, at eksisterende virksomhedspanthavere vil gå efter at få pant i brugbilslageret, og man må formode, at trængte bilforhandlere bliver mødt med krav om at etablere pant i de brugte biler, konkluderede Stine Laursen.