23948sdkhjf

Private kunder skubber mest på bilsalget

De seneste konjunkturindikatorer fra Danmarks Statistik overrasker ikke. Signaler fra både forbrugerne og erhvervslivet peger i retning af en fortsat stabil udvikling, hvilket afspejler sig i branchens egne oplevelser og forventninger. Nye tal fra De Danske Bilimportører viser, at de private bilejere fortsat tegner sig for størstedelen af indregistreringerne.
Seneste udgave af Bilbranchens konjunktur- og brancheanalyse, Blitz, konkluderer, at både priser og omsætning viser tegn på stabilisering. Samtidig har både forhandlerne og bilværkstederne oplevet en forbedret situation for beskæftigelsen, der har nærmet sig en ligevægt set i forhold til samme periode året før.

Danmarks Statistiks nye konjunkturtal fra september understøtter denne stabiliserende tendens. Generelt er omsætningen mere tilbøjelig til at lave månedlige udsving end for eksempel beskæftigelsen.

- Isoleret set er det derfor ikke bekymrende, at både bilhandlen og eftermarkedet oplever en svag tilbagegang i omsætningen i nuværende periode (seneste tre måneder) i forhold til den foregående periode (forudgående tre måneder), bemærker konsulent Frederik Funder, Bilbranchen.

Eftersom Danmark Statistik endnu ikke sæsonkorrigerer konjunkturindikatorerne, er det observerede fald i september-målingen ikke i sig selv et udtryk for en reel nedgang. Det er snarere et udtryk for et naturligt sæsonudsving. Selv om konjunkturindikatorerne ligger lavt, fremgår det samtidig, at tre ud af fire indikatorer har forbedret sig i forhold til samme periode sidste år, mens én indikator er uændret. Det gælder både bilhandlen og eftermarkedet.

- Set i lyset af et relativt beskedent fald i den faktiske udvikling i september-målingen er det positivt, at branchens forventninger til de kommende tre måneder samtidig har forbedret sig i forhold til samme periode sidste år, siger Frederik Funder.

Branchens forventninger er generelt præget af at ligge lavere i efterårsmånederne.

- De seneste konjunkturtal fra Danmark Statistik er derfor ikke overraskende. Tværtimod virker forventninger realistiske, og de oplevede forhold understøtter den stabiliserende situation, som branchen befinder sig. Det gælder både firmabilsalget, som i højere grad spreder sig henover året, samt privatsalget, der i de seneste måneder har vist tegn på lidt mindre vækst i volumen mod til gengæld at samle sig om lidt større biler, tilføjer han.

Større biler

Selv om stemningen er forbedret i de seneste konjunkturindikatorer fra erhvervslivet, skal de positive signaler ses på baggrund af et meget lavt udgangspunkt. Trods et generelt højere antal indregistrerede firmabiler i august og september i år på tværs af segmenter (dog med undtagelse af især MPV-segmentet), er det endnu tidligt at tale om et reelt vendepunkt.

- Forsætter tendensen, vi har set i indregistreringstallene de seneste par måneder, ind i vinteren, og kommer der flere positive meldinger fra erhvervslivet og styrkede økonomiske nøgletal, er der god grund til at tro på, at erhvervssalget retter sig, forudser Frederik Funder.

Den nuværende tendens for 2013 er et fald på otte procent i antallet af nyregistrerede personbiler til erhvervslivet i forhold til de første ni måneder sidste år.

Til gengæld kan forhandlerne glæde sig over, at privatkunderne fortsat køber større biler, hvilket er med til at holde balancen i markedet. I september måned steg antallet af nyregistreringer én procenti forhold til samme måned sidste år, primært båret af et markant løft i mindre mellemklassebiler på 72 procent samtidig med, at de mere rummelige MPV'er steg 29 procent. Målt i volumen er MPV-segmentet nu større på privat- end firmabilmarkedet, hvilket understreger, at de private kunder fortsat skubber mest til bilsalget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078