23948sdkhjf

Biobrændstoffer knækker CO2-kurven

Den største udfordring for højere mål er, at bilerne skal være forberedt til at køre på benzin og diesel med en større procentdel biobrændstof, men det anses ikke for noget teknisk problem.
Effektive biler og biobrændstoffer har knækket transportens CO2-kurve. Senest i 2020 er målet, at der skal blandes ti procent bioethanol i benzin og diesel. Det vil være med til at reducere transportens CO2-udslip yderligere, men det er ikke nok, lyder vurderingen i Energi- og olieforum, EOF. Men det bidrager naturligvis yderligere til at nedsætte CO2-udslippet.

- Der er ikke længe til 2020. Derfor skal vi allerede nu overveje, hvordan vi også på længere sigt kan fastholde denne positive udvikling. Og der er faktisk god hjælp at hente hos det internationale konsulenthus E4tech i London. Konsulenthuset har netop udarbejdet en rapport med et roadmap for øget brug af biobrændstoffer i EU frem mod 2030, fortæller energipolitisk chef i EOF, Jacob Stahl Otte.

Rapporten er udarbejdet af Daimler, Honda, Neste, OMV, Shell og VW, som er nogle af de spillere, der i praksis kommer til at føre planerne ud i livet. De to væsentligste anbefalinger er

1: Introduktion af E20, hvor der skal iblandes 20 procent bioethanol i benzinen fra 2025.

2. Forstærket indsats for udvikling af såkaldte "drop in" biobrændstoffer, så bilerne kan køre på helt op til 100 procent iblandinger.

Problemfrit

- Den største forhindring for E20 er ifølge E4tech, at bilerne skal være forberedt til køre på E20. Teknisk set er det ikke et problem, da det er den samme bil, vi har i dag, kun med få justeringer, siger Jacob Stahl Otte.

Han peger på de flexi-fuel biler, der kan køre på E85, og som er udbredt i Sverige. De koster stort set det samme som almindelige biler.

- Udfordringen er at få bilfabrikkerne til at tilpasse deres produktion, så der i 2020 er en kritisk masse af bilbestanden, der kan køre på højere iblanding af bioethanol. Derfor skal vi allerede nu i gang med at overveje, hvordan vi kan forberede introduktionen af højere iblandinger af biobrændstoffer efter 2020, siger Jacob Stahl Otte.

Nemt og effektivt

Den gode nyhed er, at eksperterne mener, det er realistisk, og at der er mange flere CO2-gevinster at hente ved øget brug af biobrændstoffer. Så bæredygtige biobrændstoffer er en nem, effektiv og samfundsøkonomisk fornuftig måde at reducere CO2 på.

I Danmark og i resten af EU har kravene siden 2010 været, at der samlet set skal blandes 5,75 procent bioethanol i brændstoffet. I 2010 kom der først 5 procent i benzin og derefter i 2011 kom der 7 procent i diesel, og alle bilmærker kan køre på denne blanding.

Når iblandingen skærpes, er det kun biler, der er designet til netop denne type brændstof, som kan bruge det. For eksempel som i Sverige hvor E85 indeholder 85 procent ethanol og 15 procent benzin.

Manglende mål

Der udledes stadig CO2, når disse brændstoffer forbrændes, men da planterne til biomassen var i vækst, optog de CO2. Derfor bliver nettoresultatet for miljøet et mindre CO2-udslip. Ved forbrug af E5 benzin vil den såkaldte CO2-fortrængning være på mindst 1,75 procent i forhold til en benzin uden ethanol. Med endnu større ethanolindhold, vil CO2-fortrængningen også blive større.

- Vi ærgrer os over, at EU-kommissionens nye forslag til klima- og energipolitik frem mod 2030, som netop er vedtaget, ikke omfatter mål for transporten. Vi så gerne, at der på EU-niveau var blevet opstillet et mål for øget iblanding af bæredygtige biobrændstoffer i tiden efter 2020 og for brugen af anden generations biobrændstoffer, siger Jacob Stahl Otte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078