23948sdkhjf

Olie er blevet en reservedel

Engang var olie til motoren og gearkassen blot noget, man tog ned fra hylden. I dag er det blevet en større videnskab, men derfor behøver det ikke at være mere komplekst, lyder det fra smøreolievirksomheden Vantage.
Bilproducenterne har gjort det mere besværligt at være værksted på mange områder, og når det gælder smøremidler, så er historien ikke anderledes. Antallet af olier til motorer og gearkasser er vokset markant de sidste 15 år, fordi især de europæiske bilfabrikanter bruger forskellige olier til alle deres automatiske gearkasser.

- Brændstoføkonomien styrer udviklingen, og i øjeblikket bliver flere og flere biler produceret med automat- eller dobbeltkoblingsgearkasser, fordi de er mere økonomiske. Det stiller flere krav til gearkasseolien, siger Michael Gybel, produktingeniør hos Vantage.

Han er den seneste tilføjelse til det lille hold hos Vantage. Han startede i november og besidder en viden om olie, som de værdsætter hos den nordsjællandske olievirksomhed, der har eksisteret siden 2001. Det startede som en hobby, men de har været professionelle indenfor olier siden 2006. De sælger smøremidler til værkstederne blandt andet via grossister i Danmark, Sverige og Norge. De har mærker som ZF, Castrol, Pentosin og Fuchs på hylderne i den lille by Gunderød, og de senere år er antallet af produkter vokset, for at kunne dække alle gearkassernes smøringstørst.

- Engang var der kun Dexron III, kendt som "den røde olie", til automatgearkasser. Men det er blevet meget mere komplekst de sidste 15 år. I dag skal man måske have ti forskellige olier, for at være dækket ind. Og det største lager kræves, hvis man laver tyske biler som VW, BMW og Mercedes, siger Roar Eriksen, kundeansvarlig hos Vantage, og fortsætter:

- Olie er en investering i vedligeholdelse. Hvis en automatgearkasse går i stykker, så koster det hurtigt 50.000 kroner at få den lavet. Derfor giver den rigtige olie både komfort, og man undgår dyre reparationer.

Fintfølende teknik

Vantage har prøvet, hvor meget gearkasseolien betyder nu til dags. De havde en kunde med en Audi Quattro, der efter gearolieskift ikke kunne skifte gear. Til den model findes der, indenfor blot fire modelår, tre forskellige olier.

- Selvom kunden havde fyldt den rigtige, opgraderede olie på, så var det ikke nok. Bilen huggede i gearskiftet. Audi har præcise anvisninger om, at der også skulle justeres i bilens computer, før den kunne køre med olien. Det viser, hvor fintfølende bilerne er i dag, siger Roar Eriksen.

Mere end olie

Smøremidlerne bliver i dag produceret på flere forskellige baser eksempelvis PAO, der er en syntetisk baseolie. Alle skal de leve op til de enorme krav, der er om at smøre rigtigt, give lav friktion og samtidig kunne holde til den varme, der genereres i gearkasserne og motorerne.

- I dag skal olie slås op som en reservedel. Og man skal have den rigtige reservedel, der passer til bilen. Det bliver ikke mere komplekst, fordi det er olie. Der er bare tale om en tilvænning, som den danske autobranche skal vænne sig til, siger Roar Eriksen.

Og netop det med, at den skal passe til bilen er utrolig vigtigt. For i dag markedsføres mange olier som en mærkeolie til eksempelvis Peugeot, men bilproducenterne bytter dele hinanden imellem, og derfor kan der være en Toyota-gearkasse på ny Peugeot-model, og så kræver den en anden slags olie. I det hele taget er universalolier ikke noget, de anbefaler hos Vantage.

- Universalolier kan give problemer, blot det er en anden farve end originalolien. Bliver der senere problemer med gearkassen, og reparatøren ser den forkerte farve, kan han sende ansvaret tilbage til værkstedet, der påfyldte olien. Så skyd aldrig genvej på olien. Derudover er det tæt på umuligt at lave en universalolie, der kan kombinere egenskaberne i flere forskellige olier, siger Roar Eriksen.

Danske udfordringer

Måden hvorpå vores værkstedskultur er opbygget på i Danmark, gør det ikke nemmere for mekanikerne.

- I Danmark laver vi mange forskellige bilmærker på hvert værksted, og det giver nogle udfordringer i forhold til olier. De frie værksteder skal som minimum have fire slags motorolie plus specialolier, hvor man i gamle dage blot havde en god og en billig. Og til gearkasser er der tale om endnu flere. Man beslutter jo ikke, hvilke bilmærker man vil lave, ud fra hvilke olier de bruger, siger Michael Gybel.

God forretning

Hvis man som værksted bruger tiden på at sætte sig ind i at arbejde med olie, så er der penge at hente.

- Det vigtigt, at værkstederne ikke frygter dette område. Alt er svært, første gang man gør det. Men olie er en god indtjeningskilde for værkstederne med et højt dækningsbidrag, siger Michael Gybel.

Og Vantage står altid klar til at hjælpe med at sikre, at den rigtige olie kommer på bilen.

- Vi kan levere totalløsninger for kunderne, og det er klart en force. Vi dækker bredt, hvilket vil sige, at vi har olie til 99 procent af alle automatgearkasser. Derudover har vi vores egen smøretabel, der gør det nemt for kunderne at finde frem til den rigtige olie, siger Michael Gybel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063