23948sdkhjf

Nyt bilhus fokuserer på god luft

Bin2Bil i Holbæk slog 2. januar dørerne op i deres nye forretning, og her har ventilering og opvarmning af de nye faciliteter været et stort fokusområde.
Der er nok at planlægge, når tegningerne over et nyt bilhus konstrueres. Den proces har bilhuset Bin2Bil i Holbæk netop været igennem, og på den første arbejdsdag i 2014 kunne de 58 ansatte så starte arbejdet i de nye lokaler. I alt er der 5300 kvadratmeter til at huse mærkerne Ford, Mazda, Volvo, Renault og Dacia.

Og for at skabe et godt indeklima i en virksomhed af den størrelse, så skal der et større ventilations- og varmeanlæg til. Det har det esbjergensiske firma, Prima-vent, stået for at levere.

Det er salgskonsulent Stefan Sørensen, der har været med til den store proces med planlægning af anlægget, og det har været en stor og udfordrende opgave.

- Vi har ved hvert enkelt rum været inde og kigge på, hvad skal det bruges til, og hvor mange mennesker kommer til at befinde sig i rummet, for at sikre god komfort. Det er vigtigt, for at vi kan bygge et system, der virker udover de lovkrav, der er. Og her har de været gode til at lytte og forstå vigtigheden af luftskifte i virksomheden, siger Stefan Sørensen om projektet, hvor Prima-vent har haft to mand gående i mere end to måneder for at skabe frisk luft til medarbejderne i bilhuset.

Stor forskel

Det er en helt ny fornemmelse, der møder de ansatte, når de hver dag møder ind i de nye lokaler. Alle 58 ansatte hjalp selv med flytningen omkring jul, hvor interiør fra to gamle afdeling blev samlet på den nye lokation i udenkanten af Holbæk med den passende adresse "Bilbyen".

- Det er meget anderledes end vores gamle lokaler, som var utætte og blev varmet op med en kombination af gas og olie. Det skabte et dårligt indeklima, hvorimod der her er en ensartet, jævn og behagelig varme med godt indeklima, siger Kristian Haubjerg, værkstedschef hos Bin2Bil i Holbæk.

Hele byggeriet tog omkring ti måneder fra første spadestik, til kunderne for første gang kunne iagttage forhandlerens modeller i de nye omgivelser. Og især én ting blev vendt mange gange, før det blev besluttet: Bilhuset var meget i tvivl om, hvilket varmesystem der skulle vælges. De overvejede længe, om varmekilden skulle være gulv-, stråle- eller ventilationsvarme, og det så ud til, at gulvvarmen ville vinde den kamp. Men ingeniøren strittede imod, da det ville være for dyrt at varme op, samtidig med der ville komme kuldebroer ved de 390 piloteringspæle, der er blevet banket ned i den bløde undergrund under det nye byggeri. Det blev derfor Stefan Sørensen og Prima-vent, der endte med at levere opvarmningen via ventilationsanlægget, og det har de ikke fortrudt.

- Vi kender naturligvis ikke driftsomkostningerne endnu, men komfortmæssigt er det klart den rigtige løsning, mener Kristian Haubjerg.

Lydløst

Det er et 32.000 kubikmeter stort anlæg, der skal til at ventilere en bygning af en størrelse som Bin2Bils. Derfor er det også avanceret teknik, der er installeret på første sal. Her sørger det store anlæg for at holde luften frisk med en virkningsgrad på 79,3 procent.

- Mange tror, at det larmer helt vildt, når man skal have et anlæg, der ventilerer 32000 kubikmeter i timen, men man kan sagtens stå og tale sammen ved siden af. Vi har også sørget for at lyddæmpe de vigtige steder i bygning, så der er helt lydstille i de lokaler, hvor man ellers ville kunne høre ventilationen. Det er dog meget dyrt at lyddæmpe, og derfor er der eksempelvis mere ventilationsstøj i mekanikernes omklædningsrum, hvor støjen ikke har så stor betydning, siger Stefan Sørensen, der også har stået for at installere et udsugningsanlæg til udstødningsgasser og svejserøg, ligesom de ansatte nyder godt at et højtryksanlæg.

Brandsikring

Derudover har en af de store udfordringer været at få ventilationssystemet til at leve op til kravene fra brandmyndighederne. Det kræver, at der sidder brandspjæld mange steder i systemet, så det kan lukkes, hvis der opstår en brand, og derved ikke fører de giftige stoffer videre rundt i bygningen.

- Brandstyringen er altid et stort og vigtigt projekt, men her har det været endnu større og krævet lang tid at få ordnet. Brandspjældene i dag er elektronisk styret, og det kræver derfor også en masse elarbejde for at få systemet til at virke, siger Stefan Sørensen.

Energieffektivt

Anlægget er delt op i et stort og lille anlæg. Det er gjort for at skabe den bedste energieffektivitet, således at det lille anlæg kan sørge for at ventilere i weekenden, de steder der er behov for det.

Det er ikke alle rum, der er dækket af de store anlæg, hvorfor der så i eksempelvis mødelokalerne er opsat små varmepumper. Men over alt hos Bin2Bil i Holbæk er der både frisk luft og varme i de nye faciliteter, og det nyder de ansatte.

- Vi hører fra alle vores medarbejdere, at vi har skabt et godt ventileret arbejdsmiljø, siger Kristian Haubjerg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098