23948sdkhjf

Autobogen imponerer

Sjette udgave af Autobogen er generelt meget vellykket, og den henvender sig både til lærlingen, svenden og som opslagsværk.
Autobogen er kommet i et nyt og revideret oplag, og er nu et digert værk på ikke mindre end 688 sider. Den er skrevet af Erik Quist fra Erhvervsskolen Nordsjælland og Raoul Ray fra EUC Midt i Viborg, og udkom i 2013 på Erhvervsskolernes Forlag. Nyhederne er blandt andet keramiske bremser, olienormer, elektromekaniske håndbremser, kurvelys, trecylindrede rækkemotorer, AGM batterier og EU forordninger om emissioner.

I forordet skriver forfatterne, at bogen henvender sig til dem, som er i gang med uddannelsen som personvognsmekaniker eller som er på efteruddannelse. Dog skal man ikke mange sider ind i bogen, før man opdager, at bogen er langt mere end det.

Fin indre logik

Opbygningen af siderne rummer en indre logik, som man hurtigt kommer til at sætte pris på. En typisk side er opdelt i to spalter, hvor hovedteksten er placeret. Under den finder man illustrationer, og her er så godt som konsekvent altid anvendt stregtegninger. Den form for tegninger har den store fordel, at alt det overflødige kan udelades. Derved får man som læser en langt større forståelse af tegningen.

Over gevind

Man har desuden valgt at farvelægge illustrationerne. Det øger i høj grad forståelsen, da det herved er muligt at fremhæve detaljer og funktioner. Bogens fakta bokse er indrammede, og hvor der måtte være behov for en uddybning, er der yderligere fakta bokse med grøn baggrund, som går i dybden med de passager og detaljer, der kræver en yderligere forklaring. Men der er også undtagelser og et af dem, er tegningen af bremseforstærkeren. Her virker det som om, man er gået over gevind, så man i stedet for overblik, ender med lige det modsatte.

Grundigt værk

Alt det, som ikke har relevans i nutidens biler, som eksempelvis tændingsanlæg med kontakter og ældre benzin- og dieselindsprøjtningsanlæg bruger man heldigvis ikke meget krudt på. Men det betyder ikke, at man helt undlader den basale basisviden. Den er der stadig, men heldigvis har man kun taget det mest relevante med.

Bred anvendelighed

På trods af Autobogen primært er en bog, som henvender sig autoeleverne på landets tekniske skoler, er den relevant i andre sammenhænge. Som opslagsværk er den uovertruffen, og via stikordsregisteret finder man det, man søger. I min optik vil Autobogen også være relevant på ethvert værksted, hvor den kan bruges, når kunden skal have en forståelse for, hvorfor en given reparation er kompliceret og dermed tilsvarende dyr. Når kunden har fået forståelsen af, hvad der skal ske, er det nemmere at retfærdiggøre både tidsforbrug og pris, og det giver i sidste ende en mere tilfreds kunde.

Kun små mangler

Teknologien i elbilerne går rigtig stærkt, og her halter bogen lidt efter. Det samme gør sig gældende for LED teknologien, som heller ikke optager megen plads i bogens spalter. Men bortset fra det, er Autobogen et glimrende værk. Jeg vil endda gå så vidt som at påstå, at det er standardværket på dansk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094