Skat giver sig i sag om monteret ekstraudstyr
Det er ok at sælge en demobil med ekstraudstyr uden at skulle afmontere og montere igen for at holde det afgiftsfrit.
Ifølge registreringsafgiftsloven skal ekstraudstyr monteres efter særskilt aftale med kunden for ikke at indgå i afgiftsberegningen.
Men hvad nu hvis kunden, som det ofte sker, ønsker at købe en demobil med det allerede monterede ekstraudstyr? Skal forhandleren så afmontere ekstraudstyret for efterfølgende at montere det igen, hvis det skal holdes afgiftsfrit? Ja, mente Skat i en konkret kontrolsag, hvor en bilforhandler blev sat under lup for flytning af avancer. Den pågældende bilforhandler havde i 2012 solgt tre demobiler, hvor det i forvejen monterede ekstraudstyr blev holdt uden for afgiftsberegningen. Skat var ikke i tvivl bilforhandleren havde overflyttet avance fra salget af bilen til salget af udstyr.
Absurd afgørelse
Udstillingsbiler har ofte monteret ekstraudstyr, tit efter krav fra bilimportøren. Hensigten er at præsentere udstyret bedst muligt for kunderne for når kunderne ser ekstraudstyr i funktion i en udstillingsmodel, sælger det bedre.
Fra Autobranchen Danmark siger juridisk kontorchef Karoline Thomsen, at der ikke er tale om, at bilforhandlere tvinger deres kunder til at købe biler inklusive ekstraudstyr, fordi det er monteret i udstillingen.
- Hvis en kunde ikke ønsker det ene eller det andet ekstraudstyr, bliver det ganske enkelt afmonteret, således at kunden får bilen leveret med præcis det udstyr, han eller hun måtte ønske.
På den måde er det enkelte udstyr netop leveret i forbindelse med salget og efter aftale med kunden.
- Derfor var Skats afgørelse i den pågældende sag absurd, for den betød reelt, at danske bilforhandlere skulle påføre deres kunder yderligere monteringsomkostninger, hver gang de solgte en demobil med ekstraudstyr, forklarer Karoline Thomsen.
Fortsat pres
AutoBranchen Danmark bad derfor i november Skat om at afklare det principielle spørgsmål på baggrund af den konkrete sag. Og efter tre måneder i tænkeboks er Skat nu nået frem til, at det alligevel ikke er nødvendigt at af- og derefter påmontere ekstraudstyr i demobiler "hvis
det konkret må lægges til grund, at brugeren netop har efterspurgt køretøjet med det pågældende udstyr", som Skat har formuleret sit svar.
- Vi er tilfreds med Skats svar, der må betegnes som den første lille afklaring af de uklare regler i registreringsafgiftsloven, siger Karoline Thomsen.
Som led i den løbende dialog med Skat vil AutoBranchen Danmark fortsat presse på for en afklaring af bredere spørgsmål og dermed give landets bilforhandlere større vished om deres forretningsvilkår.