23948sdkhjf

Karosserireparationer kræver kurser

Forsikringsselskaber og fabrikanter stiller større og større krav til reparatørerne. Det kræver kurser, og det tilbyder Teknisk skole Silkeborg.
I takt med at der anvendes meget forskellige ståltyper og bruges flere former for lodning og svejsning, er kravene til reparationerne steget tilsvarende. Forsikringsselskaberne underkaster i stigende grad værkstederne dokumentation for, om en given reparation er udført efter bilfabrikantens anvisninger og forskrifter. Uddannelsesleder på karosserilinjens kursusafdeling på Teknisk skole Silkeborg, Jesper Vang Falkenberg, er overbevist om, at tendensen med kontroller og kvalitetssikring vil forstærkes over de næste år.

Flere kurser

Før i tiden vurderede pladesmeden selv, hvor det ville være bedst at skare. Sådan er det ikke mere, forklarer Jesper Vang Falkenberg.

- Vi skal gøre op med den traditionelle tænkning, og i stedet nøje følge de anvisninger, som producenten giver, og det er da i høj grad det, som vore kursister efterspørger. Forsikringsselskaberne kvalitetssikrer i stigende grad, og det bliver også undersøgt, om en given reparation er udført efter forskrifterne. Så alt i alt stiller moderne karosserireparation store krav til den, som skal udføre reparationen. Det er blandt andet på områder som nitning, limning, migmag- og modstandssvejsning og lodning, at vi mærker efterspørgslen på kurser.

Bliver bedre klædt på

Jesper Vang Falkenberg påpeger, at kursisterne generelt kommer for at blive klædt bedre på. Det kunne være materialelære om ståltyper, og hvordan de opfører sig. Men han oplever også, at det handler om den situation, hvor der er enten ingen eller mangelfulde oplysninger om, hvordan en given reparation skal gribes an.

Tit er det helt nye biler, og her anbefaler Jesper Vang Falkenberg, at værkstederne kontakter importørerne, hvis der ikke findes en reparationsvejledning på producentens reparationssystem. Dermed bevæger man sig om på den sikre side. Men det hænder også, at importøren heller ikke kan hjælpe, og i de tilfælde råder Jesper Falkenberg til, at man i fællesskab aftaler, hvordan det skal gøres, hvor der skal skares og den slags ting. Under alle omstændigheder skal værkstedet sikre sig, at reparationen bliver godkendt hos importøren. Kun derved kan værkstedet forsvare det videre forløb overfor forsikringsselskabet.

Kulfiber forude

En af de ting, som man har i støbeskeen på Teknisk skole Silkeborg, er kurser i kulfiber. Der er i øjeblikket ingen umiddelbare planer, men det er sikkert, at der i fremtiden vil blive udbudt kurser i kulfiber og reparation af kulfiber.

- Kurserne foregår i vores nye bygninger. De er specielt beregnet til efteruddannelse, og her afholdes der kurser hver uge. Vi har et bredt samarbejde med hele branchen, foruden vi blandt andet har kontakt til en tysker, som udvikler reparationsmetoder for BMW-fabrikken. Derved er vi helt på forkant med alt det nyeste indenfor branchen.

- Vi har også tæt kontakt til dem, som udvikler værktøj til karosseribranchen. Sidst er vi begyndt at samarbejde med værksteder og forsikringsselskaber på Island og i Norge, hvor man har vist stor interesse for vore kurser, siger Jesper Falkenberg.

Også alt det gamle

På Teknisk skole Silkeborg afholdes også kurser i AMU-regi, og Jesper Falkenberg fortæller, at kurserne er meget populære. Specielt er det de kurser, hvor det handler om at bruge det gamle værktøj som engelsk hjul, sikkemaskine og træhammer og sandsæk til formning af nye karosseridele.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189