23948sdkhjf

Vil stoppe ny trend med nøglefrie biltyverier

FDM og de europæiske bilklubber har rettet henvendelse til bilproducenterne for at løse et nyt og voksende problem.
TEKNOLOGI Det tager kun 15 sekunder at stjæle en bil. For ny teknologi gør det nemt for tyve at kunne køre ubemærket væk i biler med nøglefri teknologi. Bilejerne risikerer, at forsikringen ikke vil dække, advarer FDM, der er i dialog med såvel forsikrings- som autobranchen om problemet.

I dag kan bilejere med nøglefri teknologi åbne og starte deres bil, uden at tage nøglen op af lommen. Det er smart for forbrugeren, men det er også en ny mulighed, som biltyvene har fundet ud af at udnytte. For alle biler med nøglefri teknologi kan åbnes og startes, hvis blot tyvene har det rigtige udstyr. FDM har i Tyskland set problematikken demonstreret, og syd for grænsen er tyverierne allerede et stigende problem.

- Der findes flere måder at bryde ind i disse biler på, men principperne bag systemet er de samme: Tyvene har to enheder – den ene taler med bilen, mens den anden fisker koderne til at åbne bilen og starte motoren ud af den originale bilnøgle. Det eneste, det kræver, er, at tyvene er tæt på bil og nøgle, og at de har det rigtige udstyr. Derfra går det virkelig hurtigt. Jeg har set metoden demonstreret, hvor en bil bliver stjålet på 15 sekunder, siger Lone Otto leder af FDMs tekniske afdeling.

Elektronisk fiskestang

Hvor der tidligere har været tale om hacking og jamming af biler, kaldes tyvenes nyeste system for ”Fiskestangen”. Her kan bilen med et signal, der kan gå igennem husmure, stjæles, og det gør biler med nøglefri systemer mere udsatte end biler med ældre låsesystemer.

Når en bil stjæles uden brug af den originale nøgle, står man som bilejer i en svær situation, for bevisbyrden ligger hos bilejeren.

- Vi har set flere sager med stjålne biler, hvor bilejeren har de originale nøgler. Det er vores erfaring, at visse af forsikringsselskaberne er meget modvillige, selv når der foreligger konkrete beviser. Det har ofte krævet en retssag, før bilejerens retmæssige krav opfyldes, og det vil der være en stor risiko for, at det også kræver i sager som disse, hvor bilnøglen helt omgås, siger Per Alkestrup, leder af juridisk afdeling i FDM.

Problematiske systemer

Der er endnu ikke tilfælde i Danmark, hvor fiskestangsmetoden er brugt til at stjæle en bil, men i udlandet er der set eksempler på denne form for biltyveri. Sådan som markedet ser ud nu, kan bilfabrikkerne ikke levere nøglefri systemer, hvor sikkerheden er i orden. Har man et nøglefrit system i sin bil, er en hovedregel, at man ikke skal opbevare bilnøglen i entréen men i stedet så centralt i huset som muligt, så biltyvens signaler ikke kan nå den. Inden for cirka fire meters afstand er det muligt at aflure nøglenes koder.

- Man bør som forbruger være opmærksom på risikoen forbundet med de nøglefri systemer, både, hvis man har et sådan system i sin bil, men også hvis man overvejer at anskaffe det. Vil man gå med livrem og seler, kan man vælge at låse bilen på normal vis. Men man bør overveje, om der skal nøglefrit system i ens bil, siger Per Alkestrup.

FDM har kontaktet FIA, de europæiske bilklubbers paraplyorganisation, så man på tværs af landene kan kræve, at bilfabrikanterne løser dette problem. FDM er ligeledes i dialog med brancheforeningen Forsikring og Pension om, hvordan forbrugerne er stillet i disse sager.

Se, hvordan systemet virker i FDMs video her .

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109