23948sdkhjf

Ingen epoxy-skandale i lakeringsbranchen

I autobranchen har langt de fleste steder styr på både processer, personlige værnemidler og arbejdsmiljø. Mads Engberg fra AutoBranchen Danmark svarer på en artikel i Motor-magasinet 26. august.
DEBAT AutoBranchen Danmark har heldigvis en opmærksom medlemskreds, som også reagerer på de ting, vi skriver og siger. Senest i forbindelse med artiklen i Motor-magasinet om epoxy (Nr. 28, 26. august), som er blevet vinklet, så det kan læses som om problemerne i mølleindustrien vil gentage sig hos autolakererne, hvilket naturligvis ikke er korrekt.

I enhver branche er der enkelte brodne kar, men det er vigtigt at holde sig for øje, at det kun er et lille antal, og at der langt de fleste steder er styr på både processer, personlige værnemidler og arbejdsmiljø. Blandt andet fordi disse ting bliver gennemgået ved KS2000 certificeringen.

AutoBranchen Danmark har siden forårets epoxy-skandaler været særligt opmærksom på, om noget lignende kunne risikere at ske i autolakeringsbranchen. Det er altid sundt at tage et kritisk kig på sin egen branche, når der sker noget så dramatisk og vurdere, hvad det kan få af betydning for én selv.

Hvis der havde været samme niveau af kontrol og opsyn med brugen af kemikalier hos mølleproducenterne, som der er hos autolakererne, og hvis medarbejderne der, havde været ordentligt uddannet i forhold til arbejdsmiljøet, så ville der formentlig aldrig været opstået en epoxy-skandale.

Det er vigtigt at understrege, at der siden de store problemer med organiske opløsningsmidler i 70’erne og 80’erne blev kendt er blevet foretaget en enorm indsats i branchen for at sikre medarbejderne. Det er blandt andet gennem store investeringer i bedre udsugning, uddannelse og generelt fokus på at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne.

Fokus på miljø

Allerede under uddannelsen som autolakerer bliver lærlingene oplært i brug af personlige værnemidler, og dermed adskiller medarbejderne i branchen sig markant fra de ofte ufaglærte, som med et 2-dages kursus arbejder med giftige materialer som epoxy.

Derfor er det også meget usandsynligt, at en epoxy-skandale som den i mølleindustrien kan finde sted i lakeringsbranchen.

KS2000 har også fokus på miljøledelsen i virksomhederne og desuden har et antal valgt den ekstra miljøcertificering i tillæg til KS2000, som viser, at der er et stærkt fokus på miljø og arbejdsmiljø i branchen.

Når der alligevel er grund til at hejse flaget, er det ikke fordi det sejler hele vejen rundt, men fordi der er enkelte steder, hvor vi kan se, at man kan stramme sig endnu mere an. Det kan være i forhold til brugen af helmasker, sprøjtedragter og ventilation.

Det, man kan og skal bruge epoxy-skandalen til, er, at man får kigget sine egne processer efter i sømmene med et kritisk blik, så man er forberedt, hvis Arbejdstilsynet kommer på besøg. De har fået mange hug for ikke at have udført deres arbejde tilstrækkeligt i denne sag, og det vil ikke være overraskende, hvis de derfor har et særligt vågent øje efter brugen af epoxy, udluftning og personlige værnemidler i de kommende år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156