23948sdkhjf

Bilforsikring skovler milliarder ind til selskaberne

Forsikringsselskaber malker både kunder og værksteder, mener AutoBranchen Danmark. Helt forkert, mener modparten.
BILER Nye tal fra Forsikring & Pension viser, at både ansvars- og kaskoforsikringer er solide forretninger for selskaberne, der år for år giver pæne overskud, oplyser AutoBranchen Danmark.

Forsikringsselskaberne havde i 2015 en samlet bruttopræmieindtægt på knap 12,6 milliarder kroner og en samlet bruttoerstatningsudgift på godt 9,2 milliarder kroner for ansvars- og kaskoforsikringer. Dette svarer til en forskel på 3,4 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 80 millioner kroner set i forhold til 2014, anfører brancheforeningen.

- Den samlede bilbestand har de seneste år været stigende, mens forsikringsselskabernes erstatningsudgifter er faldet. Det hænger sammen med det moderne sikkerhedsudstyr, der reducerer skadernes omfang eller helt undgår dem. Reduktionen af reparationsgrænsen kender vi endnu ikke den fulde effekt af, men det ville være overraskende, hvis det ikke gav endnu et dyk i erstatningsudgifterne, ligesom det har påvirket skadesværkstederne og autolakerernes omsætning negativt, siger Mads Engberg, vicedirektør i AutoBranchen Danmark.

Profitable kaskoforsikringer

- Det er bemærkelsesværdigt, at kaskoforsikringer giver et årligt overskud på næsten tre milliarder kroner årligt de seneste seks år. For mens erstatningsudgifterne på kaskoforsikringer er på samme niveau i 2015 som i 2010, er præmieindtægterne fra kaskoforsikringer steget med 600 millioner kroner og blevet endnu mere profitable, påpeger han.

Bilforsikringer som guldkalv

- Bilforsikringer er en af guldkalvene hos forsikringsselskaberne, hvor det er mindre end tre fjerdedele af præmieindtægterne, der ender som erstatningsudgifter. Vi ved, at værkstederne bliver presset og mange ikke har fået deres timepriser reguleret i mange år, så det er overraskende, at der ikke er en skarpere konkurrence mellem forsikringsselskaberne, så de store overskud kunne komme forbrugerne til gode, siger Mads Engberg.

Bruttopræmieindtægterne har siden 2010 ligget på et forholdsvis konstant niveau, hvorimod bruttoerstatningsudgifterne har haft en nedadgående tendens. Forskellen imellem bruttopræmieindtægterne og bruttoerstatningsudgifterne er ligeledes steget med 43,4 procent fra 2010 til 2015.

Svar: Vi spinder ikke guld

Hos Forsikring & Pension siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen, at AutoBranchen Danmark har glemt at tage højde for forsikringsselskabernes omkostninger.

- Med en erstatningsprocent på 73 og 18 procentpoint i omkostninger er der kun ni procent tilbage i overskud på bilforsikringer. Det er ikke imponerende og har været nogenlunde stabilt siden 2007-08. Før det var bilforsikring er rigtig god forretning, men i dag er det ingen guldkalv, udtaler Hans Reymann-Carlsen.

- Samlet set gik det heller ikke så godt for forsikringsbranchen i 2015 som i 2014 ifølge Finanstilsynets redegørelse. Således faldt den samlede forrentning fra 15 til 11 procent, så der bliver ikke spundet guld, understreger Hans Reymann-Carlsen.

- Samtidig er der over 50 selskaber, som udbyder bilforsikring i Danmark, så konkurrencen om kunderne er meget hård, tilføjer han.

Præcisering

- Der er ikke et overskud på 3,4 milliarder kroner. Der er et overskud på omtrent 1,13 milliarder for branchen, supplerer Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent i Forsikring & Pension

- Man kan tage 9 procent af de 12,6 milliarder kroner eller man kan tage 18 procent af 12,8 milliarder og trække dem fra forskellen på bruttopræmieindtægten minus bruttoerstatningsudgiften. Begge dele giver 1,13 milliarder kroner. Forskellen på bruttopræmieindtægten minus bruttoerstatningsudgiften siger alene noget om, hvor meget kunderne får tilbage for hver 100 kroner, de indbetaler. Her får de 73 kroner tilbage. Men der er absolut ikke overskuddet på motorforsikringsområdet. For at få overskuddet med, skal man kigge på omkostningerne, som er på 18 procent, påpeger Jacob Nisgaard Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125