Dansk Elbil Alliance frygter ny politisk lappeløsning
BILAFGIFTER Ifølge Ritzaus kilder kan en større reform af afgifterne på biler, der bliver forhandlet netop nu, blive udskudt til efter et valg. Til gengæld kan en mindre aftale bliver gennemført.
Det skurrer i ørerne på Dansk Elbil Alliance, der sukker efter stabilitet og langsigtede aftaler, der kan give potentielle elbilkøbere ro i maven.Branchechef i Dansk Elbil Alliance, Lærke Flader, udtaler:
- Alle de små justeringer er det, der skaber usikkerhed. Det har vi allerede set konsekvenserne af, da man indførte afgifter på elbiler.
- Konsekvensen af, at det blev trukket i langdrag og blev indfaset langsomt, betød, at elbilsalget stort set gik i stå.
- Derfor har vi brug for langsigtede rammevilkår nu. Vi har ikke brug for de her små skridt hele tiden, siger hun.
Efter lange forhandlinger blev der per første januar 2016 indført registreringsafgift på elbiler. Det sendte salget af eksempelvis Tesla Model S ned fra 2738 i 2015 til 78 i 2016.
Samlet faldt salget af elbiler fra 4329 i 2015 til 1312 i 2016. Sidstnævnte er endda højt sat, da mange biler købt i 2015 først blev registreret som solgt i 2016.
Med tre fjerdedele af 2017 gået, er der indregistreret 398 elbiler i Danmark.
Oven på faldet ændrede politikerne loven, så de første 5000 solgte elbiler er fritaget.
- Vi har brug for klarhed og transparens. Men i Danmark har det været stop and go med politikerne længe. Derfor går købere og firmaer uden om Danmark.
- Vi skal bruge en langsigtet løsning, hvor bilens miljøaftryk bliver beskattet og ikke dens værdi, siger Lærke Flader.
Hun vurderer, at elbiler om fem år vil være kommet så langt, at de kan konkurrere med almindelige biler.
- Men i den mellemperiode er det utroligt vigtigt, at vi får bygget et marked op med eksempelvis ladestandere, markedsføring og værksteder, så vi kan håndtere gennembruddet.
- Det gør private aktører kun, hvis der er en afsætning. Og det er der ikke, så ingen har lyst til at bygge det danske marked op. Selv de danske aktører går nu til udlandet, siger Lærke Flader.
Kilde: Ritzau