Digital jagt på biler uden forsikring
DIGITALT Den 1. januar 2019 trådte en ny lovgivning i kraft, som pålægger et gebyr på 250 kroner om dagen til ejere eller brugere af uforsikrede køretøjer. Og allerede nu har den nye lovgivning haft en stor effekt. Antallet af uforsikrede køretøjer i Danmark er nemlig blevet nedbragt fra omkring 50.000 i november 2018 til 23.400 pr. 21. januar, viser tal fra DFIM (Dansk Forening for International Motorkøretøjsforening), som håndhæver loven.
Den nye lovgivning understøttes blandt andet af et spritnyt digitalt inddrivelsessystem, som er udviklet af it-virksomheden Commentor. Og ifølge COO hos Commentor, Jesper Dan Christiansen, har man skabt et effektivt system, der er "skræddersyet til den nye lovgivning":
- Da vi kiggede på lovgivningen, fandt vi hurtigt ud af, at der ikke var behov for et stort og monolitisk it-system til manuel sagsbehandling. Derimod har vi i samarbejde med DFIM udviklet en yderst intelligent integrationsløsning, der kan snakke sammen med andre it-systemer, og som baseret på data derfra kan udføre en række opgaver og eksekvere den tilhørende forretningslogik, som er defineret af DFIM ud fra den vedtagne lovgivning, fortæller han.
- Systemets vigtigste opgave er dog at behandle borgernes data korrekt, hvilket har været vores og DFIM’s topprioritet helt fra starten af. Det duer jo ikke, hvis systemet for eksempel udsteder gebyrer til lovpligtige bilister, som har tegnet en dækkende ansvarsforsikring til deres køretøj. Og den succesfulde lancering vidner om, at systemet kan løse den opgave til perfektion.
Uforsikrede biler 49.389 uforsikrede køretøjer per 27. november 2018 26.868 uforsikrede køretøjer per 21. januar 2019 (Kilde: DFIM) |
Sender opkrævning
Helt konkret, så henter det nye inddrivelsessystem sine oplysninger fra Skats Digitale Motorregister (DMR). Systemet sender derefter en opkrævning til ejerne eller brugerne af de uforsikrede køretøjer, som kan betales med kort eller MobilePay. Det nye inddrivelsessystem skal derfor kunne spille sammen med mange forskellige systemer, og de mange integrationer har ifølge Jesper Dan Christiansen også været den tungeste opgave at løfte:
- Udover e-Boks, NemID, DMR, DIBS, MobilePay, Handykurvertering og Inkasso, så leverer systemet blandt andet også data til Fællesregistret, der føres af DFIM med tilladelse fra Datatilsynet, hvor alle dem, der ikke betaler ansvarsforsikringspræmie og dagsgebyrer, registreres. Den nye lovgivning tillader nemlig ikke, at man tegner en ny forsikring, inden gebyret til DFIM er betalt, forklarer han.
Systemer i dialog
- Den vedtagne lovgivning har derfor krævet, at en række systemer kan snakke sammen, og det har været en ret stor proces at integrere de mange systemer. Men selv om vi først startede i maj sidste år, da loven blev vedtaget, så afleverede vi systemet til deadline, fortæller Jesper Dan Christiansen.
Loven om dagsgebyr ved manglende ansvarsforsikring blev vedtaget af Folketinget 15. maj 2018 og trådte i kraft 1. januar 2019.