23948sdkhjf

Kampagne om at høre digital radio i bilen

Den digitale radiolytning i Danmark skal fremmes.

RADIO Selv om pilen peger i retning af, at digital radio i bilen er fremtiden, er størstedelen af danskerne endnu ikke klar til at skifte FM-radioen ud i deres biler.

Ifølge en ny undersøgelse fra Epinion er teknikken fortsat ikke på plads i den danske bilpark, og danskerne mangler viden om, hvordan de kan gøre bilen klar til at modtage digitale radiokanaler.

Og danskerne kører en digital fremtid i møde. I hvert fald når det kommer til radio i bilen. Europa-Parlamentet har nemlig vedtaget, at alle nye biler i EU fra 2021 skal være i stand til at modtage digital radio og dermed også DAB+.

Derfor iværksætter Slots- og Kulturstyrelsen en landsdækkende kampagne om, hvordan man hører digital radio i bilen.

Kampagnen bygger på den politiske medieaftale, der gælder for 2015-2018, og som et bredt flertal i Folketinget står sammen om.

Fra politisk side vil der blive trukken en beslutning om, hvornår der skal slukkes for FM-båndet, når 50 procent af radiolytningen i Danmark er digital. Det vil ske tidligst to år efter konstateringen. I dag er vi på 35 procent.

Med afsæt i medieaftalen er det derfor besluttet, at der skal igangsættes en informationskampagne, som skal fremme den digitale radiolytning i Danmark. Fordelen ved digital radiolytning er, at borgerne kan få adgang til flere radiokanaler, end det er muligt med FM-radio.

Kampagnen ruller ud i ugerne 20-23, og man kan læse om hele kampagnen på mereradio.dk

Via smartphone

Man kan høre digital radio i bilen på flere måder:

Dels via smartphone. Her kan man streame radiokanalerne via internettet, og via enten AUX-kabel, USB-kabel eller Bluetooth kan man få det ind over bilradioen.

Ulempen kan være øget dataforbrug måske særligt ved kørsel i udlandet samt områder med dårlig 3G dækning. Man får lydkvalitet og dækning, efter hvad området og dataaftalen tillader.

Via DAB+ adapter

Og dels via en DAB+ adapter, som er relevant for dem, som har en FM-radio i bilen og gerne vil lytte til digital radio.

Med en DAB+ adapter bliver FM-radioen opgraderet til en DAB+ radio. En DAB+ adapter får strøm fra cigarstikket og signalet modtages via en selvklæbende antenne, der monteres på indersiden af forruden langs stolpen i højre side af bilens forrude.

Man skal være særlig opmærksom på antennemonteringen, da den er altafgørende for et godt DAB+ signal.

FM slukket i Norge

Handelsfirmaet Tourgear Nordic har agenturet på de norske Tiny Audio DAB+ adaptere, som er førende på området. I Norge slukkede man FM-båndet i 2017.

Med flere af modellerne fra Tiny Audio får kunden også Bluetooth automatisk med i købet, så denne kan tale i telefon håndfrit og 100 procent lovligt.

I flere og flere nye biler er det muligt at opgradere bilradioen til også at kunne modtage DAB+, tilføjer Michael Bildsøe Møller fra Køge-firmaet.

Befolkningsundersøgelse

Kampagnesekretariatet Mere Radio har fået gennemført en befolkningsundersøgelse om danskernes mulighed for at lytte til digital bilradio.
Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er:

• Færre end hver tredje dansker (29 %) kan lytte til digital radio i bilen
• 47 % kan ikke
• 23 % ved ikke, om de kan
• Mere end hver 7. dansker (73 %), som ikke kan modtage digital radio, er heller ikke klar over, hvordan de kan komme til at lytte til digital radio i bilen.

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1538 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 74 år. Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Epinion via deres internetpanel ”Danmarkspanelet”. Interviewene er gennemført i perioden fra den 8. til den 25. april 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109