23948sdkhjf

Biltyverier: Branchen hårdt ramt

Tre aktuelle sager fra branchen. Hos fynsk AutoMester er man dybt rystet. Plus guide til at løse problemet med falske kørekort

SAGER En sand bølge af tyverier af lånte biler plager de danske bilforhandlere denne sommer.

Motor-magasinet har talt med tre tilfældige branchefolk, som netop er blevet udsat for svindlere - med store omkostninger til følge.

BMW i Vamdrup

En af de uheldige er Vamdrup Biler, hvor Freddy Christensen den 1. august fik stjålet en kostbar BMW 530i Xdrive fra 2016, og i skrivende stund (13. august) er bilen stadigvæk savnet.

Den er dog blevet spottet med spanske plader i Nordjylland, men her har Freddy Christensen ikke tid til at køre rundt og lede, og det er tvivlsomt, om politiet vil snuppe den efterlyste BMW.

Freddy Christensen udfyldte ellers både køreseddel og fik kopi af kørekort.

- Jeg er naturligvis ikke spor begejstret, men det er svært at sikre sig. Folk gider jo heller ikke, at vi skal sidde med i bilen under prøvekørsel, siger Freddy Christensen, som er lun på DF’s forslag om adgang til et register over stjålne kørekort.

- Politiet har jo ikke ressourcer til at forfølge disse sager, så vi står ret magtesløse. Det kunne være rart at stoppe de kriminelle, inden de sætter sig i bilen, siger han til Motor-magasinet.

To gode råd: Se både kørekort og sundhedskort

Motor-magasinet har forelagt problematikken for AutoBranchen Danmark, og her siger jurist Ida Nynne Daarbak Jensen: 

- Vi anbefaler på det kraftigste, at sælgeren laver krydstjek med så mange oplysninger som muligt, så længe reglerne er, som de er. Derfor bør man sammenholde kørekortet med eksempelvis sundhedskortet eller telefonnummer. Det er man i sin gode ret til forud for en prøvekørsel. 

- Er man det mindste i tvivl om, hvorvidt personen er, hvem personen udgiver sig for at være, anbefaler AutoBranchen Danmark klart, at sælgeren afviser personen med henvisning til, at personens data ikke matcher, siger Ida Nynne Daarbak Jensen



Peugeot i Odense

En anden brancheaktør, som netop er blevet ramt, er Frank Sørensen, som i 35 år har drevet Automester Odense.

- Og det er første gang i den tid, at jeg er blevet taget med bukserne nede, erkender han.

Frank Sørensen fik besøg af en "pæn ung mand", som i forbindelse med syn fik en lånebil, en Peugeot 208 fra 2016.

Værkstedet fik mandens firma-nummer, og der blev lavet lånebilskontrakt, men siden dukkede han ikke op og svarede ikke på sit telefonnummer.

Politiet gik, først nølende, ind i sagen, da det viste sig at handle om en storkriminel person, som siden blev snuppet i en rutinekontrol med en trailer fuld af stjålne designermøbler for en formue.

Frank Sørensen fik sin bil tilbage - men i en sølle stand. Smadret og flået fra hinanden (skader for 30-40.000 kroner) og med ringe udsigt til erstatning fra gerningsmanden, idet der ifølge politiet står 2-300 kreditorer foran i kø.

- Vi skal nok være bedre til at se på kørekortet, og ikke bare tage en kopi. Men ellers er det på sin plads at se attester på personen, altså for eksempel både kørekort og sundhedskort, siger Frank Sørensen til Motor-magasinet.

Skoda Fabia i Dyrup

I øvrigt udsendte AutoMester-kontoret en advarsel om den pågældende unge mand, og næsten samtidig med Frank Sørensen havde også AutoMester i Dyrup-Bellinge ved Torben Olesen besøg af den samme mand.

Her drejede det sig om en Skoda Fabia lånebil, som igen blev udlånt via kopi af kørekort.

Da han heller ikke dukkede op igen, efterlyste værkstedet bilen via Facebook, men fandt den selv i Glamsbjerg med nøglerne smidt på sædet. Her var bilen knapt så skadet, men dog godt beskidt, med en bule på venstre forskærm og kørsel på hele 2300 kilometer på ti dage.

- Vi har heller ikke prøvet noget lignende før. Vi er nu i gang med forsikringen, men vi er dybt rystede over episoden. Fremover vil vi se mere nøjeregnende på udlevering af lånebiler, siger hustru Pia Olesen til Motor-magasinet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094