23948sdkhjf

Bilvask i vaskehaller i jævn stigning

Det kan være end god forretning at opføre en vaskehal til egne salgsbiler og kundebiler samt for miljøets skyld.

STATISTIK Antallet af bilvaske i vaskehaller fortsætter de seneste års stigning. Det betyder samtidig, at mængden af spildevand fra manuel vask, der ender urenset i naturen, fortsat falder. Det viser brancheorganisationen for energiselskaberne, Drivkraft Danmarks, Energistatistik 2019.

I Danmark foretages hvert år stadig skønsmæssigt seks millioner bilvaske hjemme i indkørslen eller ved kantstenen. Men bilvask hører til i et bilvaskeanlæg, hvor man kan håndtere vaskevandet miljømæssigt forsvarligt, mener også Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, der repræsenteret selvstændige danske benzinforhandlere, som har lanceret kampagnen og hjemmesiden "vaskbilmedomtanke.nu". Kampagnen ser således ud til at virke - med værdi for de benzinstationer og bilforhandlere, der driver vaskehaller.

Hver anden i vaskehal

Hvis bilen vaskes med børste og vandslange hjemme, er der ingen kontrol med, hvor vandet ender. Noget af vaskevandet, med dets indhold af blandt andet olie, tungmetaller, vaskemidler og plastblødgørere, ender, via kloakken, i det offentlige rensningsanlæg. Andet løber gennem det separate kloaknet til regnvand urenset ud i vandmiljøet, og endelig siver en del af det snavsede vaskevand ned i jorden med kurs mod grundvandet. Det betyder, at mere end to ton vaskemidler, næsten seks ton olie og mere end 1,5 ton metaller om året ender direkte i naturen, anfører Miljøstyrelsen og Drivkraft Danmark.

Ikke velset i kommuner

Vaskehal-operatører kan derfor fint reklamere lokalt med, at det er bedre for miljøet at vaske bilen i et bilvaskeanlæg. Over halvdelen af alle bilvaske i Danmark foretages da også i bilvaskeanlæg. Vaskehallens spildevand gennemløber her sandfang/olieudskiller, som fanger blandt andet tungmetaller og olie i snavset fra bilen. Overskydende vand udledes til det kommunale renseanlæg, hvor man tager professionelt hånd om det snavsede vand.

Der benyttes svanemærkede og/eller andre miljørigtige vaskemidler i vaskehallerne i Danmark. De mest effektive vaskehaller bruger mindre end 20 liter rent vand per vask, mens der nemt bruges 100 liter rent vand til en manuel bilvask.

I flere kommuner er det om ikke direkte forbudt så i hvert fald ikke velset at vaske bil hjemme. I hvert fald når kommunerne har kloaksepareret.

Se mere på vaskbilmedomtanke.nu HER og på Facebook. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106