23948sdkhjf

Nobelpris for elbilens batterier

Tre forskere, der står bag opfindelsen og optimeringen af litium-ion-batterier er blevet tildelt årets Nobelpris i kemi.

PRIS Det er ikke så ofte, at uddelingen af nobelprisen har noget med biler at gøre. Men det har den faktisk i år, hvor nobelprisen i kemi 2019 blev tildelt forskerne John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham og Akira Yoshino for opfindelse og udvikling af opladelige litium-ion-batterier, som bruges i elbiler - og smartphobes for den sags skyld.

- Litium-ion-batterier har revolutioneret vores liv og anvendes i alt fra mobiltelefoner over bærbare computere til elbiler. Gennem deres arbejde har de skabt grundlag for et trådløst samfund, som ikke er afhængigt af fossile brændstoffer, hedder det i begrundelsen fra Videnskabsakademiet.

Ældste nogensinde
John B. Goodenough, der er amerikaner, er 97 år, og han er den ældste, som har modtaget en Nobelpris.

M. Stanley Whittingham er brite, og Akira Yoshino er japaner.

Den 77-årige Whittingham sagde i forbindelse med tildelingen af prisen, at han håber, at det vil lykkes andre at bygge videre på hans og forskerkollegernes resultater og skabe forudsætninger for en mere bæredygtig verden.

- Der bliver behov for stadig mere fornyelsesegnet energi, og vi bliver stadig bedre til at lave det, sagde han.

Den samlede pris, som de får overrakt af kong Carl Gustaf, er på ni millioner svenske kroner, der altså deles i tre.

Whittingham udviklede det første fungerende litiumbatteri begyndelsen af 1970’erne. Goodenough fordoblede batteriets potentiale i det efterfølgende årti. Yoshino eliminerede ren litium fra batteriet, hvorved han gjorde det langt mere sikkert at anvende.

De internationale Nobelpriser for bemærkelsesværdige resultater i forskning i naturvidenskab, i litteratur og fred blev oprettet af industrifyrsten Alfred Nobel, som døde i 1896. Nobelbriserne er blevet uddelt siden 1901.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118