23948sdkhjf

Kvinder kan også lave biler

Tre piger: Derfor har vi valgt en uddannelse til mekanikere.

Autobranchen vil gerne have kvinder og kvinderne kan også lave biler. Hvis du har en mekaniker i familien eller på anden måde kender en mekaniker, så er det sandsynligvis en mand. Men der er også kvinder i branchen, og faktisk er der flere på vej.

26-årige Emilie Rath er for eksempel mekaniker hos Formel 1-teamet Mercedes og kommer rundt til alle verdens Formel 1-baner. Men mindre kan også gøre det, og kvinderne kan gøre en forskel på værkstederne herhjemme i Danmark.

Emilie Rath er udlært i Roskilde på Sjælland og lige præcis Roskilde Tekniske Skole har mere end 10 unge kvinder, som er i gang med at uddanne sig til mekaniker. Senest begyndte fem på det nyeste elevhold på skolen i august 2019. Og der er også unge kvinder på mekaniker- og autolakererlinjerne over hele Danmark.

Vaklede mellem pædagog og mekaniker
- Jeg vaklede mellem pædagog og mekaniker, fortæller 19-årige Emma Lundholm Glifberg.

- Jeg var nok lidt tilbageholdende i forhold til at blive mekaniker, fordi jeg godt vidste, at det var lidt usædvanligt Så kom jeg i erhvervspraktik i en børnehave, og derfra vidste jeg meget hurtigt, at det nok var mekaniker-drømmen, jeg skulle forfølge. Da jeg kom i brobygning i 10. klasse og smagte lidt på mekanikerfaget, var jeg ikke i tvivl, fortsætter Emma, som i dag går på hovedforløb og har praktikplads på et mindre værksted uden for Roskilde.

På skolen går Emma på hold med Sascha Hansen. Hun er også 19 år og lige så langt i sin uddannelse. Mens Emma er i lære på et lille værksted, er Saschas praktikplads en af landets helt store bilforhandlere med mange forretninger og værksteder. Hun er på et værksted i København.

- Jeg er blevet super godt modtaget. Du skal vise, at du er interesseret og kan tage initiativ selv. Arbejdsgiverne gider ikke en ny medarbejder, som bare står i hjørnet og kigger i sin telefon, siger hun.

Emma L. Philipsen er 22 år og begyndte på mekanikerlinjen på grundforløbet i august 2019. Hun er altså lidt ældre end de to andre. Det er hun, fordi hun har taget en anden uddannelse først - i sikkerhedsbranchen.

Aldrig bøvl med drengene
- Jeg har rodet med knallerter sammen med drengevennerne siden jeg var 14, og nu skulle det forfølges, forklarer hun.

- Jeg er rigtigt glad for det. Det er også fint at gå på skolen, selv om vi piger er i undertal. Der er ikke så meget bøvl med drengene, og der er ikke de klikedannelser, man ellers oplever med piger. Drengene taler med alle - også dem de ikke kan lide. Ingen bliver tøsefornærmede, fortsætter hun inden hun afslører sin plan.

Hun drømmer nemlig om at blive selvstændig og have sit eget værksted inden hun er 30 år.

- Jeg vil vise, at kvinder også kan. Det er et vigtigt budskab, at kvinder kan det samme som mænd. Så jeg vil være selvstændig og jeg vil ansætte kvinder, så vi sammen kan vise, at vi kan lave et godt værksted, fortsætter hun.

Modsat de to andre har Emma Philipsen ikke haft brug for en praktikplads endnu. Det får hun, når hun har afsluttet Grundforløb 2 i januar 2020, og hun er i gang med at søge.

- Jeg har afleveret tre ansøgninger, og jeg skal heldigvis til samtale alle tre steder, siger hun.

Husk at være ægte!

Som med alle andre uddannelser og praktikpladser, skal man søge job. Nogen har måske haft lidt arbejde mens de gik i skole, men ellers er det en ny oplevelse at søge arbejde. De unge mekanikerlærlinge har et par gode råd.  

- Det er vigtigt, at du er den du er, når du møder op. Du skal ikke prøve at opføre dig som en drengerøv, hvis du ikke er det. Omvendt skal du nok heller ikke møde op i den lette sommerkjole og ligne en, der ikke kan tage fat, siger Emma G., mens hendes navnesøster Emma Philipsen supplerer:  

- Du skal ikke give indtryk af, at en knækket negl er det værste, du kan forestille dig. Eller at en ødelagt spraytan kan ødelægge din dag, siger hun med et lille grin.  

- Normalt er der ikke den store forskel på os, men det sker også, at vi er bedre end drengene. De står og bruger deres kræfter på et eller andet og så knækker værktøjet. Så kan vi komme over og lige dreje lidt, så sidder den der, fortæller Sascha Hansen, mens 19-årige Emma G supplerer med, at hun altid bliver tilkaldt, når der skal skiftes en pære på en lygte.  

- Mine små hænder kan komme ind og hurtigt skifte sådan en pære. De mandlige svende skal bruge værktøj, fordi deres store hænder ikke kan være der, men jeg kan hurtigt lige fikse den, fortæller hun.  

AutoBranchen Danmark er brancheorganisation for 1.200 bilforhandlere, værksteder og autolakerere. Organisationen samarbejder med erhvervsskoler over hele landet om at have fokus på kvinder. Det sker for at sikre trivslen på uddannelsen - både på skolen og i virksomheden - og på sigt sikre en bedre fordeling af mænd og kvinder og, at autobranchen også er attraktiv for kvinder.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094