Autobranchens kvinder vil være selvstændige

KØN Undersøgelsen leverer god inspiration til, hvordan de erhvervsfaglige uddannelser generelt kan blive endnu mere populære blandt de unge. Men der er også meget at kæmpe for, når vi om lidt fejrer kvindernes internationale kampdag den 8. marts, oplyser brancheforeningen.
Undersøgelsen er lavet, fordi Danmark inden for få år kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte. Det er et kæmpe problem, for at få bygget huse, repareret biler, malet vinduer, ordnet VVS-arbejde med videre, og kan dermed blive en showstopper for væksten, hvis ikke udfordringen løses.
I autobranchen udgør kvinder kun 10 procent af arbejdsstyrken. Skolerne og branchen skal dermed i højere grad finde ud af at tiltrække flere kvinder til branchen, så der bliver en bredere pulje at rekruttere fra i fremtiden.
Anbefale til søster
I undersøgelsen, giver 82 procent af de kvindelige elever udtryk for, at god trivsel på deres uddannelser til trods for, at de er i mindretal. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er højest og 1 er lavest, giver hver tredje karakteren 10, og 60 procent svarer mellem otte og 10.
De trives altså godt, og størstedelen – seks ud af 10 - ville anbefale deres søster at tage samme uddannelse. Det er næsten lige så mange, som ville anbefale uddannelsen til deres bror.
Ydermere fortæller næsten hver anden, at karrieredrømmen går i retning af at blive selvstændig.
Om undersøgelsen Foretaget mellem november 2019 og februar 2020 |
Utroligt positivt
- Det er utrolig positivt, at så mange kvinder på autouddannelserne trives og går med karrieredrømme om at drive egen virksomhed. Det har både skolerne og virksomhederne en stor opgave i at understøtte, så vi får tiltrukket endnu flere til de faglærte jobs, siger AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg og fortsætter:
- Vi kan se, at det at have en kontaktperson på skolerne virker rigtig godt for kvindernes trivsel. Men vi ved også, at det virker, når virksomhederne rækker direkte ud til de unge mennesker i lokalområdet. Vi kender bilforhandlere i flere områder såsom Viborg og Herning , som har slået sig sammen om at tilbyde erhvervspraktik til folkeskoleelever.
- Det har været en stor succes og har øget interessen for branchen fra både elever og forældre. Vi ved også, at en kommune som Vejen har formået at knytte stærke bånd mellem skoler og erhvervslivet ved at lade skoleeleverne møde virksomhederne allerede i de lave klassetrin og så følge op, siger Gitte Seeberg.
195 kvinder i gang 195 kvinder er i gang med en håndværksfaglig uddannelse i autobranchen |
DASU samarbejde
Gitte Seeberg fremhæver også AutoBranchen Danmarks samarbejde med Dansk Automobil Sports Union.
I et skolearbejde bliver hestekræfter sat på skoleskemaet. Eleverne lærer matematik og fysik/kemi med motor og gokarts som omdrejningspunkt for undervisningen.
De arbejder også med samfundsfag, historie og idræt. Mere end 1200 folkeskoleelever fra 7-9 klasse har været igennem et fire-ugers forløb i skolen, og resultaterne er flotte.
Vejen frem
- Mere end 60 procent siger efter forløbet, at de vil søge ind på en erhvervsuddannelse, eller at de vil søge mere viden om erhvervsuddannelserne. Det er meget, når kun 20 procent af en årgang i dag vælger en erhvervsuddannelse. Vi skal ned og have fat i eleverne allerede i folkeskolen. Det virker og er vejen frem for at styrke interessen for de erhvervsmæssige uddannelser, siger Gitte Seeberg.
AutoBranchen Danmark foreslår at forstærke følgende indsatser Der skal være en kontaktperson på skolerne til at håndtere fx konflikter. Det betyder noget for kvindernes trivsel. |