23948sdkhjf

Børste og vandslange hjemme dømt ude

Vask i vaskehaller er i fremgang, viser analysetal: Kloakseparering gør hjemmevask til en stor miljøsynder i stadig flere kommuner.

POLITIK Hver tredje bilvask foregår hjemme i indkørslen. Men det skal snart være slut. For over to tredjedele af landes kommuner har planer om at kloakseparere, viser en undersøgelse fra Bolius, og mange kommuner landet over er allerede i gang med arbejdet. Dermed bør hjemmevask af bilen med børste og vandslange sendes på pension af hensyn til vandmiljøet, mener brancheforeningen Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, BFR, hvis medlemmer driver mange af landets vaskehaller.

Uden om renseanlæg

Kloakseparering betyder, at regn- og spildevand ikke, som tidligere, følges ad i den samme kloakledning men adskilles. Herefter føres spildevandet fra blandt andet husholdning og toilet til renseanlægget, mens regnvand, og andet overfladevand, udledes urenset til vandløbene via regnvandskloakken. Da det snavsede vand fra hjemmevask af bilen vil ende i regnvandskloakken, bliver det dermed ledt urenset ud til vandmiljøets åer, vandløb og søer.

- Det er et miljømæssigt problem, fordi spildevand fra bilvask indeholder miljøfremmede stoffer som sæbe, bremsestøv, olie og tungmetaller, der ikke hører hjemme i hverken jorden eller vandområder. Vores opfordring til bilejerne er derfor at benytte bilvaskehallen, hvorfra alt spildevand ledes til de kommunale rensningsanlæg via kloaksystemet, siger direktør i Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, Helge Busk.

Han tilføjer, at de mest effektive vaskehaller i øvrigt bruger mindre end 20 liter rent vand per vask, mens en manuel bilvask let kan bruge 100 liter vand.

Vaskehal-vask i fremgang

BFR står bag oplysningskampagnen www.vaskbilmedomtanke.nu, som informerer om, hvordan bilen vaskes med størst muligt hensyn til miljøet.

Det vurderes, at cirka en tredjedel af samtlige bilvaske af personbiler i Danmark foregår manuelt. Men bilejerne vælger i stigende grad vaskehallen, og tal fra Drivkraft Danmarks Energistatistik 2019 viser, at antallet at bilvaske i en vaskehal i 2018 var knap 10 millioner. I årene 2012 til 2014 lå antallet under 8 millioner, men det begyndte langsomt at stige igen fra 2015, og denne stigning ser ud til at fortsætte.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078