23948sdkhjf

Gule racerdrømme for hurtige mekanikerelever

En heftig Renault Clio som racerprojekt får eleverne på Syddansk Erhvervsskole i Grindsted til at drømme om en karriere som race-engineer.

KARRIERE Forbillederne er der; for eksempel 28-årige Emilie Rath, der blev mekaniker og i dag bor i England og arbejder for Mercedes AMG HPP som autoteknolog med pitstop hos racerteams som GP3-mekaniker hos Arden International, hos Manor Racing F1, McLaren P1 GTR, Fortec og Racing Point Force India. Jo, man kan fint komme til tops som mekaniker - og tillade sig at drømme stort som lærling, når man for eksempel går på Syddansk Erhvervsskole i Grindsted.

Her er de unge mekanikerelever glade for at være vendt tilbage til værkstedet efter corona-karantæne. Og nu får eleverne til lov til at være mekanikere på en rigtig racerbil, hvilket har fået nogle af eleverne til at drømme om en karriere inden for motorsporten som race engineer - men det praktiske arbejde begynder i Grindsted.

Mekanikereleverne i Grindsted fik i marts til opgave at skulle optimere en gul rallybil af mærket Renault Clio, og den opgave vakte stor glæde og engagement hos eleverne. Rallybilen kan køre op imod 250 km/t. og har over 235 hestekræfter. Når bilen er færdig og klar, kan eleverne se frem til, at de kan komme med ud og funktionsteste den på en professionel bane.

Passion i undervisningen

Underviser René Ville har selv sørget for at få bilen ind i lokalet. Og når det kommer til motorsport og biler med mange hestekræfter, er det ikke uvant terræn for ham. René Ville har selv, gennem flere år, været involveret og ansat i motorsporten, og det er en passion, han nu har trukket med sig ind i undervisningslokalet.

Læs videre som mekaniker
På Syddansk Erhvervsskole kan elever tage grundforløbet som personvogns- eller lastvognsmekaniker, evt. som en EUX med kombinationen af gymnasiale fag med håndværket, hvilket giver eleverne direkte mulighed for at læse videre.

- Da bilen kom brummende ind på værkstedet første gang, var eleverne fulde af begejstring og forundring, fortæller René Ville fortæller med stor glæde for sit arbejde med lærlingene.

Planen er, at racerbilen skal på kørebanen inden for de næste to måneder. Men inden da skal mekanikereleverne have optimeret og justeret bilen, og det er en proces, som er meget anderledes, end når man arbejder på almindelige personbiler. Elev Jakob Klausen fortæller:

- Det er meget bedre end at arbejde på en almindelig personbil - det er slet ikke det samme. Alt her skal kunne dokumenteres, alt skal skrives ned og tages billeder af - man skal kende hver en bolt på bilen, siger Jakob Klausen.

Opgave: Adskil og juster alt

Eleverne har fået til opgave at udtage hver en bolt og møtrik og justere på alle skruer på bilen. Det er dog nemt, da racerbilen er bygget til, at delene hurtigt skal kunne udskiftes hurtigt.

Mekanikerelev Oliver Thomsen er enige med Jakob Klausen i, at det giver noget ekstra at arbejde på en bil, der er sat op til narrestreger på en bane.

Mere folkeskole-motorsport er på vej
Projektet ”Motorsport på skoleskemaet” er tilbage på banen efter sommerferien. I næste heat skal både folkeskoleelever og, som nyt, ungdomsskoleelever ud at køre gokart i skoletiden for at opdage, at mekanikervejen er en spændende vej at gå. Tiltaget er for at få flere unge til autobranchen og er et samarbejde mellem motorsportsorganisationen DASU og autobranchen.

- Det er super fedt at arbejde på racerbilen. Det bedste har været læringen om hele mekanikken, siger Oliver Thomsen.

Jakob Klausen drømmer om en fremtid inden for motorsporten, og forhåbningen er at komme til England og tage uddannelsen som race engineer. At kunne rode med en rallybil er derfor en helt unik mulighed for Jakob.

Størstedelen af mekanikereleverne på Syddansk Erhvervsskole har allerede fået læreplads.

- Det gør mig stolt som underviser, at de alle får læreplads. Men det er da vemodigt, når de smutter, for man har jo opbygget en rigtig god relation til drengene, siger René Ville.

Hans næste hold grundforløbselever kan se frem til en studietur til Bremen, hvor eleverne får lov til at opleve hvordan bilerne bliver produceret på Mercedes-Benz fabrikken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14