Lov om alkolåse trådt i kraft
Ny lov giverdømte spritbilister lov til at køre bil tidligere med en alkolås i bilen.
Alkolåsen måler førerens promille med et alkometer og aktiverer en startspærrer, hvis der er for meget alkohol i systemet.
For at deltage, skal den spritdømte acceptere at gå i alkoholbehandling, ligesom vedkommende selv skal finansiere alkolåsen.
Og det til en lavere pris end først ventet. For et år siden meddelte Justitsministeriet, at Rigspolitiet forventede en pris på op mod 60.000 for en alkolås i den ”obligatoriske” ordning.
Men nu forventes prisen at blive på mellem 20.000 og 25.000 kroner.
Mod den betaling kan en bilist, der er dømt for at have kørt med en promille på over 2,0, eller som gentagne gange har kørt med lavere promille, generhverve sit kørekort efter tre år ved at lade en alkolås installere i sin bil.
Alternativt skal man vente yderligere to år på at få førerretten tilbage.
Låsen kan også blive aktuelt for bilister, der har fået frakendt førerretten efter spritdomme med lavere promiller. De kan efter to års frakendelse vælge at betale for en alkolås, som de skal køre med i to år.
Alternativt må de vente et år mere uden bil, før de igen kan tage kørekort.
Prisen for denne ordning, som kaldes den ”frivillige”, ventes at ligge mellem 25.000 og 45.000 kroner, hvilket også er markant lavere end de 75.000, som politiet forventede for et år siden.
Justitsministeriet afventer i øjeblikket EU-Kommissionens godkendelse af ordningen og forventer at sende den i høring i denne uge.
Dansk distributør
Som den eneste danske distributør har Jan Winum Povlsens firma, Jawin Safe Trip, fået godkendt Smart Start alkolåse til den nye lovgivning, og han lover, at låsen er sikker og holder et vågent øje med spritbilisterne:
– Med låsen følger en overvågningsløsning, der sikrer, at der ikke kan snydes med ordningen. Blandt andet får politiet besked, hvis en af personerne har for høj promille mange gange, da det jo kan indikere, at vedkommendes alkoholvaner er uforenelige med bilkørsel under nogen former, fortæller importøren.
Ud over, at bilisten naturligvis skal blæse i alkolåsen ved start af bilen, skal vedkommende også lave et kontrolblæs efter alt fra 20 til 90 minutter. Det sikrer ifølge Jan Winum Povlsen, at man har en ædru fører under hele køreturen.
Smart Start alkolås er ifølge den danske importør, Jawin Safe Trip, siden 1993 installeret mere end 500.000 gange, og den har været med til omkring 500 millioner alkoholfrie starter. I samme periode har systemet på verdensplan forhindret syv millioner køreture med alkohol i blodet. Produktet er CENELEC-godkendt og kan udvides med billedidentifikation.
Gode erfaringer fra Sverige
Vore svenske naboer har i over fem år brugt et system, der minder om det, som nu er indført i Danmark. I Sverige har spritbilister kunnet sætte sig bag rattet med det samme, hvis blot de fik en alkolås installeret, og det har blandt andet betydet, at spiritusdømte nemmere kan beholde deres arbejde.
– Vigtigst af alt har det vist sig, at alkolåsene har fået antallet af spritgengangere til at falde drastisk. Hvor rigtig mange danske bilister falder i alkoholfælden igen og igen, er det betydeligt færre i Sverige, forklarer Jan Winum Povlsen, der også er blandt initiativtagerne til den brancheforening, der organiserer landets distributører af alkolåse.
I Sverige er der op mod 90.000 alkolåse i brug, men en stor del af dem er installeret i firmabiler, hvor arbejdsgiveren gerne vil være sikker på alkoholfri kørsel hos medarbejdere, der ikke nødvendigvis er dømt for at køre med sprit i blodet.